393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Azt hitted, sokkal olcsóbb, ha nem gázzal fűtesz? Nos, nagyot tévedtél…

10perc.hu
2023. 02. 01.
Azt hitted, sokkal olcsóbb, ha nem gázzal fűtesz? Nos, nagyot tévedtél…

A fánál hatékonyabb, és viszonylag biztosabban elérhető brikett egyetlen hónap alatt több mint 20 százalékot drágult 2022 végén, de az ársapka ellenére az sem járt jobban, aki a tűzifát választotta.

Mindeddig javarészt enyhe idővel zajlott a tél, aminek rengeteg magyar örülhetett, hiszen ez jócskán meglátszódhat a rezsiszámlákon is. Mint korábban kiderült, 2022 decemberében összességében közel 24 százalékkal kevesebb földgáz fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban, csak a lakossági felhasználókat nézve 25 százalékos volt a fogyasztás visszaesése.

A Pénzcentrum most a KSH adatai alapján megnézte, hogyan hatott az enyhe tél a tüzelőárakra, mert bár aki csak tehette, már jóelőre felhalmozta a készleteket, de a korábbi hírek szerint nem mindenkinek jutott egy egész télre elegendő mennyiség.

Márpedig hiába a viszonylag enyhe idő, igencsak rosszul járt az, akinek 2022 utolsó hónapjaiban újból tüzelő után kellett néznie. A KSH adatai szerint ugyanis 100 kiló brikett tavaly decemberben 20,79 szazalékkal került többe, mint októberben, novemberről decemberre 7,45 százalék volt a drágulás.


2021 végén még 9 820 forint volt egy mázsa brikett, tavaly év végén már 20 920 forintot kértek érte, ami 113 százalékos drágulást jelent    Fotó: RUF


A rezsiemelés bejelentése óta a fánál jóval hatékonyabb tüzelő áremelkedése már közelíti a 100 százalékot, sőt, december-december vonatkozásban már bőven át is lépte azt. Mialatt 2021 végén még 9 820 forint volt egy mázsa brikett, tavaly év végén már 20 920 forintot kértek érte, ami 113 százalékos drágulást jelent.

Valamivel jobban járt, aki tűzifa után nézett volna: ebből egy mázsa október és december között csak 8,55 százalékot drágult, de egy év alatt ennek is 77,57 százalékkal ment fel az ára. A durva áremelkedés elsőre meglepő lehet annak tükrében, hogy szeptemberben az állam hatósági árat vezetett be a tűzifára, személyenként 10 köbméterig.


Egy mázsa tűzifa október és december között csak 8,55 százalékot drágult, de egy év alatt ennek is 77,57 százalékkal ment fel az ára    Fotó: Pixabay


A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

  • Keménylombos: 30 000 Ft
  • Lágylombos: 19 000 Ft
  • Fenyő: 19 000 Ft

Ám ebben nincs benne a szállítás, ami a távolság függvényében 4 ezer és 12 ezer forint közötti összeget kóstál köbméterenként. Sokaknak pedig azzal is meggyűlt a baja, hogy az erdőgazdaságok hatósági áron 2-4 méteres darabokban adják a fát, és ennek feldolgozásáról a vásárlónak kell gondoskodni.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek