393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az ukránok majd egymillió forintos havi fizetésért védik a hazájukat, míg az oroszok 820 ezerért kockáztatják az életüket

10perc.hu
2023. 04. 20.

A lassan másfél éve dúló orosz-ukrán háború során mindkét oldalon megfizetik azokat, akik a frontvonalakon harcolnak.

Az orosz erők ellen harcoló, fronton szolgáló ukrán katonák 100 ezer hrivnya (932 ezer forint) összegű ellátmányt kapnak havonta. Az ukrán hadvezetés azzal a szándékkal hozta mindezt nyilvánosságra, hogy véget vessen a pénzügyi ellátmány és az egyéb juttatások körül kialakult találgatásoknak – írta az ATV.

"Egy katona, aki az országot szolgálja, és agresszortól védve saját életét és egészségét kockáztatja, rendkívül nehéz körülmények között teljesítve feladatát, annak nagyon motiváltnak kell lennie" - áll az ukrán vezérkar közleményében. A tájékoztatás szerint az alapellátmány összegét február elejétől mintegy 20 ezer hrivnyára (186 ezer forint) emelték.


A fronton szolgáló ukrán katonák 100 ezer hrivnya (932 ezer forint) összegű ellátmányt kapnak havonta     Fotó: BBC


A 100 ezer hrivnya ellátmány "azoknak a védőknek van fenntartva, akik közvetlenül a fronton szolgálnak". Azok a katonák, akik a harci övezetben feladatokat látnak el, de közvetlenül nem vesznek részt a harci cselekményekben, illetve azok, akik a légvédelmi erőknél szolgálnak, 30 ezer hrivnyát (280 ezer forint) kapnak. A hátországban szolgálók nem kapnak frontpótlékot.

Az orosz katonák fizetése sem marad el sokkal az ukránokétól. A harcokban részt vevők alapellátmánya hivatalos adatok szerint 37 ezer rubel (156 ezer forint), amelyhez 158 ezer rubel (667 ezer forint) frontpótlék is járul. Azaz 823 ezer forintnyi rubelért kockáztatják az életüket nap, mint nap.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek