Mai névnap:

Az ukrán szélsőségesek halállistára tették Orbán Viktort

10perc.hu
3 hónapja
Kiemelt kép: Twitter

A keményvonalas nacionalista Mirotvorec a magyar miniszterelnökön kívül listázta Szijjártó Péter külügyminisztert, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselőt, Brenzovics László KMKSZ elnököt és Várhelyi Olivér uniós biztost is.

Ha azon elmélkedtünk, hogy az orosz hadsereg önmagát békefenntartónak nevezve folytat gyilkos és területszerző háborút Ukrajnában, akkor természetesen a szélsőséges ukrán megnyilvánulások mellett sem mehetünk el. A keményvonalas nacionalista ukrán Mirotvorec – melynek neve magyarra fordítva Béketeremtő – létrehozott egy halállistát Ukrajna vélt vagy valós ellenségeiről.

A Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre, miután Oroszország annektálta a Krímet és de facto elfoglalta a Dombász egy részét. Ultranacionalista körök így listázzák - ahogy ők fogalmaztak - Ukrajna ellenségeit.

Erre pedig több magyar politikus is felkerült, többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő, Brenzovics László KMKSZ elnök és Várhelyi Olivér uniós biztos.

Sőt, a Hír TV tudósítása szerint a szervezet az ukrán belbiztonsági szervek segítségével már több ezer embert listáztak a nyilvános online portáljukon, mégpedig azok személyes adataival, mint születési dátum, útlevélszám és lakcím. Ugyancsak folyamatosan kerülnek fel a Mirotvorec nyilvános oldalára azon kárpátaljai magyarok, akik rendelkeznek kettős állampolgársággal, valamint hivatalokban, intézményekben valamilyen tisztséget töltenek be.


A keményvonalas nacionalista ukrán Mirotvorec – melynek neve magyarra fordítva Béketeremtő – létrehozott egy halállistát Ukrajna vélt vagy valós ellenségeiről     Fotó: Twitter


Joggal adódik a kérdés, miként fordulhat ilyen elő egy Európába igyekvő országban? Miért tűrik el a hatóságok egy jogtalanul, az emberi jogokat két lábbal tipró szélsőséges „halálportál” működését? Az ukrán vezetés természetesen tagadja, hogy bármi köze lenne a szélsőséges szervezethez. A kijevi vezetésnek nincs köze a Mirotvorec szervezet portáljához – hangsúlyozta Ukrajna berlini nagykövete.

A kiszo.net felteszi a sokakat érdeklő kérdéseket is. Vajon ki engedélyezi a Mirotvorec működtetőinek, hogy több ezer ukrán állampolgárt tartson félelemben, hogy egy állami állás elnyerésénél szempont legyen, hogy az illető nincs-e a botrányos „halállistán”? Hogy lehet a Mirotvorec amolyan állam az államban? Mi a valódi céljuk?

A Medium.com például megpróbálta összeszedni oknyomozó cikkében, vajon kik állhatnak a Mirotvorec és az általa üzemeltetett honlap mögött. Nos, a portál létrehozójának Volodimir Kolesznyikov informatikust tartják, aki a védelmi minisztérium alkalmazottja, felelősségi területe pedig a szakadár „népköztársaságok” területén zajló terrorizmus-ellenes akciók koordinálása. Ráadásul fanatikusan rajong az Ukrán Felkelő Hadseregért (UPA), amelyik lengyelek ezreit végezte ki Volinyban és Galíciában.


Noha az ukrán vezetés tagadja, hogy bármi köze lenne a Mirotvorechez, azért a vezetőkkel kapcsolatban felmerült nevek bizony árulkodóak    Fotó: Twitter


De olyan nevek kerültek elő, mint Heorhij Tuka egykori euromajdanos aktivista neve, aki később a megszállt területekért és a belső migrációért felelős tárca vezetője is volt, vagy éppen Anton Herascsenko korábbi belügyminiszter-helyettes. Szintén szerepe lehet a működtetésben Roman Zajcev SZBU-tisztnek, aki a Mirotvorec Központ nevű társadalmi szervezet vezetője. Szintén felmerült a neve adminként Okszana Tinykónak, aki Tallinban élés a NATO ottani kiberbiztonsági centrumában dolgozik.

A nyugati világban különösen érzékenyek az emberi, a személyiségi jogokra, de a Mirotvorec esetében mintha mindenki vak lenne…
Hirdetés
Hirdetés