393.63 Ft

368.77 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az ukrán szélsőségesek halállistára tették Orbán Viktort

10perc.hu
2022. 05. 02.
Az ukrán szélsőségesek halállistára tették Orbán Viktort

A keményvonalas nacionalista Mirotvorec a magyar miniszterelnökön kívül listázta Szijjártó Péter külügyminisztert, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselőt, Brenzovics László KMKSZ elnököt és Várhelyi Olivér uniós biztost is.

Ha azon elmélkedtünk, hogy az orosz hadsereg önmagát békefenntartónak nevezve folytat gyilkos és területszerző háborút Ukrajnában, akkor természetesen a szélsőséges ukrán megnyilvánulások mellett sem mehetünk el. A keményvonalas nacionalista ukrán Mirotvorec – melynek neve magyarra fordítva Béketeremtő – létrehozott egy halállistát Ukrajna vélt vagy valós ellenségeiről.

A Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre, miután Oroszország annektálta a Krímet és de facto elfoglalta a Dombász egy részét. Ultranacionalista körök így listázzák - ahogy ők fogalmaztak - Ukrajna ellenségeit.

Erre pedig több magyar politikus is felkerült, többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter, Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes EP-képviselő, Brenzovics László KMKSZ elnök és Várhelyi Olivér uniós biztos.

Sőt, a Hír TV tudósítása szerint a szervezet az ukrán belbiztonsági szervek segítségével már több ezer embert listáztak a nyilvános online portáljukon, mégpedig azok személyes adataival, mint születési dátum, útlevélszám és lakcím. Ugyancsak folyamatosan kerülnek fel a Mirotvorec nyilvános oldalára azon kárpátaljai magyarok, akik rendelkeznek kettős állampolgársággal, valamint hivatalokban, intézményekben valamilyen tisztséget töltenek be.



Joggal adódik a kérdés, miként fordulhat ilyen elő egy Európába igyekvő országban? Miért tűrik el a hatóságok egy jogtalanul, az emberi jogokat két lábbal tipró szélsőséges „halálportál” működését? Az ukrán vezetés természetesen tagadja, hogy bármi köze lenne a szélsőséges szervezethez. A kijevi vezetésnek nincs köze a Mirotvorec szervezet portáljához – hangsúlyozta Ukrajna berlini nagykövete.

A kiszo.net felteszi a sokakat érdeklő kérdéseket is. Vajon ki engedélyezi a Mirotvorec működtetőinek, hogy több ezer ukrán állampolgárt tartson félelemben, hogy egy állami állás elnyerésénél szempont legyen, hogy az illető nincs-e a botrányos „halállistán”? Hogy lehet a Mirotvorec amolyan állam az államban? Mi a valódi céljuk?

A Medium.com például megpróbálta összeszedni oknyomozó cikkében, vajon kik állhatnak a Mirotvorec és az általa üzemeltetett honlap mögött. Nos, a portál létrehozójának Volodimir Kolesznyikov informatikust tartják, aki a védelmi minisztérium alkalmazottja, felelősségi területe pedig a szakadár „népköztársaságok” területén zajló terrorizmus-ellenes akciók koordinálása. Ráadásul fanatikusan rajong az Ukrán Felkelő Hadseregért (UPA), amelyik lengyelek ezreit végezte ki Volinyban és Galíciában.



De olyan nevek kerültek elő, mint Heorhij Tuka egykori euromajdanos aktivista neve, aki később a megszállt területekért és a belső migrációért felelős tárca vezetője is volt, vagy éppen Anton Herascsenko korábbi belügyminiszter-helyettes. Szintén szerepe lehet a működtetésben Roman Zajcev SZBU-tisztnek, aki a Mirotvorec Központ nevű társadalmi szervezet vezetője. Szintén felmerült a neve adminként Okszana Tinykónak, aki Tallinban élés a NATO ottani kiberbiztonsági centrumában dolgozik.

A nyugati világban különösen érzékenyek az emberi, a személyiségi jogokra, de a Mirotvorec esetében mintha mindenki vak lenne…

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek