EUR: 369,42 Ft
USD: 345,38 Ft
CHF: 379,21 Ft
GBP: 428,55 Ft
RON: 74,38 Ft
RSD: 3,15 Ft

Mai névnap:

Az olimpia legyen politikasemleges!

Nagyvilág
10perc.hu/MTI
2 éve
Kiemelt kép: NOB

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke arra hívta fel a világ legbefolyásosabb vezetőit, hogy tartsák tiszteletben az ötkarikás játékok politikai semlegességét.

Thomas Bach minden kommunikációs csatornát és lehetőséget megragad arra, hogy megrendezésre kerülhessenek a 2021-re elhalasztott nyári olimpiai és paralimpiai játékok. A NOB első embere most a világ 19 legfejlettebb gazdaságú országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20-csoport állam- és kormányfőinek videokonferenciás csúcstalálkozóján beszélt erről.

Bach a koronavírus-világválság közepette különösen szükségesnek nevezte a még nagyobb és kölcsönös segítségnyújtást mind a társadalmakon belül, mind pedig a társadalmak között, s hangot adott annak a nézetének, hogy az olimpia elveszítené egyetemességét, ha nem tartják fenn a politikai semlegességet. Kiemelte, hogy az olimpia az egész világ békés versenyét jelenti, majd így fogalmazott: "tegyék lehetővé számunkra, hogy minden megkülönböztetés nélkül az olimpiai és paralimpiai játékokat a globális szolidaritás nagyszerű szimbólumává emeljük".


Thomas Bach, a NOB elnöke a koronavírus-világválság közepette különösen szükségesnek nevezte a még nagyobb és kölcsönös segítségnyújtást      Fotó: NOB


Szuga Josihide japán miniszterelnök a jövő nyárra halasztott tokiói olimpiáról szólva hangoztatta: az esemény "legyen annak a jelképe, hogy az emberiség legyőzte a vírust", és ismét megerősítette országa eltökéltségét, hogy 2021-ben megrendezi a játékokat.