392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az ingatlanpiac ellenáll a negyedik hullámnak

10perc.hu
2021. 10. 16.
Az ingatlanpiac ellenáll a negyedik hullámnak

Az ingatlanszakértő szerint csekély az esély arra, hogy visszaesés következik be az előttünk álló hónapokban az ingatlanok árát illetően.

Az elmúlt hetekben fokozatosan emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon és a szakértők szerint elkezdődött a negyedik hullám. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint csak akkor számíthatunk jelentős negatív hatásra az ingatlanpiac tekintetében, ha a vírus ismét sok áldozatot követel vagy ha valamilyen külső hatás miatt a külföldi tőke kivonul hazánkból.

„Amikor beütött a pandémia, a panellakások és a tömegtermékek ára drasztikusan csökkent, a családi házak iránt pedig megnőtt a kereslet. 2020 őszén, a második hullámban már általános, de minimális árnövekedés volt érzékelhető a nagy visszaeséshez képest, miközben a balatoni régióban a nyaralók, üdülők elkezdtek jelentősen drágulni” – magyarázta a 10perc.hu érdeklődésére a szakértő.



Hozzátette, a Balatont körülölelő vasútvonalon belül eső övezetekben rendkívül erőteljes volt az áremelkedés, egyes népszerű településeken a korábbi 1 millió forintos négyzetméterár néhány hónap alatt 1,3 millió forintra kúszott fel. Ehhez képest a vasúton túl akár négyzetméterenként 600 ezer forintért is hozzá lehet jutni ingatlanhoz. Nem valószínű, hogy a negyedik hullám megtorpanást okoz majd az ingatlanpiacon, ha mégis negatív irányba indulna el a piac, annak alapvetően három oka lehet. Az egyik az, ha a járvány ismét sok halálos áldozatot követel és a népesség megcsappanna, ám erre szinte nincs esély a magasszámú átoltottság miatt.

A másik, hogy valamilyen külső hatás miatt a külföldi tőke kivonulna Magyarországról, például megszűnne egy autógyár vagy egy jelentősebb multi távozna. A harmadik, hogy a hitelmoratóriumból kilépő embereknek valamilyen élethelyzet-változás miatt csökken a befektetési kedvük. A szakember úgy véli, utóbbi kettőre sincs semmi esély.

Főkép forrása:
freepik.com
Címkék:
#Ingatlanpiac

Hirdetés

További cikkek