392.98 Ft

366.59 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az idén még mintegy 20 ezer lakóingatlan cserélhet gazdát

10perc.hu/MTI
2020. 11. 09.
Az idén még mintegy 20 ezer lakóingatlan cserélhet gazdát

Az év végére 130 ezer körüli tranzakcióval zárhat a piac, míg tavaly a statisztikai hivatal adatai szerint 150 ezer adásvétel történt.

A tavalyi esztendő mintegy 150 ezres adásvétele után az idei esztendőben kis visszaesés várható az ingatlanpiacon. Ugyanis az idei év utolsó két hónapjában még mintegy 20 ezer lakóingatlan cserélhet gazdát a Duna House becslése szerint, és így év végére 130 ezer körüli tranzakcióval zárhat a piac.

A szakértők jövőre a két adat közötti forgalmat jósolják. Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője szerint a gyermeket nevelő, vagy gyermeket tervező lakásvásárlók - akik jellemzően első lakásukat vásárolják, vagy nagyobbra cserélik eddigi kisebb lakásukat - jelentik a vásárlók 25-30 százalékát teszi ki. Idén a fővárosi vevők 26 százaléka, míg a vidéki vevők 27 százaléka volt első lakásvásárló. A fővárosban ők átlagosan 29 millió forintért, míg vidéken 20 millió forintért vásároltak ingatlant.

Az elemző szerint az adatok alapján az újépítésű ingatlanok azonnal elérhető kínálata folyamatosan szűkül, így aki néhány hónapon belül szeretne az új lakásába beköltözni, érdemes gyorsan választania. Ráadásul a most elérhető újépítésű lakások egy része még a régi 5 százalékos áfával kerül a piacra, így ezeknél semmilyen árváltozás nem várható a következő évben. Ugyanakkor a befektetői vásárlások aránya - a piaci bizonytalanság miatt - az év eleji 40-45 százalékról 28-30 százalék körülire esett vissza a nyári és őszi hónapokban a budapesti ingatlanpiacon. A befektetők az elmúlt hónapokban a 35-45 millió forint közötti, átlagos méretű ingatlanokat keresték a leggyakrabban.

Főkép forrása:
Red One Apartments/látványterv

Hirdetés

További cikkek