393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az állam kifizet 850 millió eurót a Vodafone Magyarország 49 százalékáért, és kezességet vállal a 4iG 425 millió eurós hiteléhez

10perc.hu
2023. 01. 08.
Az állam kifizet 850 millió eurót a Vodafone Magyarország 49 százalékáért, és kezességet vállal a 4iG 425 millió eurós hiteléhez

Ahogy azt korábban megjósolták, bármennyire is szorít a költségvetés, a magyar állam a maga részét előteremti valahogy a távközlési cég kisebbségi tulajdonáért.

Amikor a pedagógusok már hosszú hónapok óta tüntetnek, sztrájkolnak azért, hogy az oktatás szükséges reformja mellett normális fizetést is kapjanak, és a kormány az uniós pénzek átutalásához köti mindezt a költségvetési gondok miatt, igencsak elgondolkodtató a Vodafone Magyarország megvétele az állam részéről. Arra ugyanis mindenképpen jut…

Egyrészt a magyar kormány minimum 850 millió eurót kifizet a távközlési cég kisebbségi tulajdonáért, azaz 49 százalékért – nem volt kétség, hogy bármennyire is szorít a költségvetés, a magyar állam a maga részét előteremti valahogy –, majd szintén 425 millió eurós, azaz csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB-nek) a 4iG részére. Ráadásul a tőkekövetelés 80 százalékára kezességet is vállalt. Mindez olvasható a Magyar Közlöny vasárnap megjelent legújabb kormányhatározatában.


A 4iG 51 százalékos tulajdonrészt szerez majd a cégben     Fotó: Digital Hungary


A Telex megírta, a 4iG 51 százalékos tulajdonrészt szerez majd a cégben, ám sokáig kérdés volt, hogy az eladósodott 4iG-csoport hogyan szerez még finanszírozást. Nos, a választ most már tudjuk, az állam mindezt megoldotta, holott a magánpiac nem szívesen kockáztat ilyen esetben, mert a Vodafone magyar cégének forintbevételei keletkeznek majd, a devizahitel kockázatos lenne.

Vagyis az állami és a magáncég szerepleosztása alapján az állam kisebbségben lesz, a magánoldal többségben, ugyanakkor a kockázatok többségét az állam futja, abban a magánoldal elegánsan „kisebbségben” marad.


A teljes vételár 1,7 milliárd euró    Fotó: Pixabay


Az MFB ugyanis a hitelkeretet a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához biztosíthatja a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungáriának. Ez azt jelenti, hogy a 4iG többségi tulajdonában lévő vállalat is szerepet kap majd a tranzakcióban, amiről eddig még nem esett szó – írta a Portfolio. A lap szerint napokon belül lezárulhat a Vodafone Magyarország felvásárlása. A teljes vételár 1,7 milliárd euró, vagyis a jelenlegi árfolyamon 715 milliárd forint.

Főkép forrása:
Vodafone

Hirdetés

További cikkek