393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az áfamentes számla is elszámolható felújításnál

10perc.hu
2021. 03. 19.
Az áfamentes számla is elszámolható felújításnál

Miután az otthonfelújítási támogatás esetében a 0%-os áfát tartalmazó számlák is elfogadhatók, ezzel akár 1,27 millió forintot pluszban megtakaríthat mindenki.

A 2021. január 1-től indított lakásfelújítási támogatás remek lehetőség mindenkinek, aki felújítaná vagy korszerűsítené otthonát, hiszen a benyújtott és elfogadott számlák alapján az állam 3 millió forintig visszafizeti a költségek felét. Ráadásul azzal, hogy a 0%-os áfát tartalmazó számlák is elfogadhatók az otthonfelújítási támogatás igénylésekor, akár 1,27 millió forintot pluszban megtakaríthat mindenki. Emiatt viszont a munkák elvégzéséhez alanyi áfamentes katás vállalkozókat kell megbízni.

A bankmonitor.hu összeállításából kiderül, hogy az elvégzett munkákról a vállalkozó adhat 27% és 0% áfával egyaránt számlát, egyedül az 5%-s adótartalmú számlák nem fogadhatók el a támogatáshoz. Fontos ugyanakkor, hogy bármekkora is legyen az áfa, a támogatás a bruttó összeg után igényelhető. Ahhoz, hogy 3 millió forint támogatást megkaphassa valaki, összesen legalább 6 millió forint összegű számlát kell benyújtania, amiből a forgalmi adó – 27%-os áfa esetén – 1 276 000 Ft. Ezt pedig egy vagy több adómentesen dolgozó vállalkozás megbízásával megspórolhatjuk, pontosabban ennyivel többet fordíthatunk nettó összegben a munkálatokra.



Ugyanakkor ne felejtse el senki, hogy egy alanyi adómentes katás vállalkozó legfeljebb évente 12 millió forint bevételig mehet el és az alanyi adómentesség bevételi plafonja is ennyi. Így az, aki szeretné a teljes áfát, azaz a 1,27 millió forintot a felújításba megnyerni, az kénytelen olyan szakemberekkel dolgoztatni, akik általában kisebb munkákat végeznek csak el. Mivel azonban a számlákat 2022. végéig lehet gyűjteni, így kisebb értékű számlákból is könnyen összejöhet 6 millió forint, különösen akkor, ha jelentős anyagköltség – ide tartoznak a beépíthető eszközök, bútorok pl. – is van.

Főkép forrása:
freepik.com

Hirdetés

További cikkek