393.93 Ft

368.88 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

ATM-ként üzemelhetnek majd a boltok pénztárosai – havi két vásárlásnál készpénzt is felvehetsz

10perc.hu
2022. 12. 05.

Havonta kétszer, összesen maximum 40 ezer forint készpénzt adhatnának a bankkártya pozitív egyenlegének terhére.

Jövő héten, szerdán szavaz majd arról a kormánypárti javaslatról az Országgyűlés, ami alaposan felkavarhatja a forgalomban lévő készpénzállományt Magyarországon. Ugyanis a törvényjavaslat szerint havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől. Mindezt a meglévő díjtalan, 150 ezer forintig járó bankautomatás pénzfelvételen felül.

Az RTL Híradójában megszólaló szakértő szerint ezzel jól járhatnak a posta nélkül maradt falvak – miután a múlt hónapban 366 postát zártak be ideiglenesen országszerte az energiaválságra hivatkozva –, de tovább dagadhat a készpénzállomány, amelynek kezelése már évi több százmilliárd forintba kerül.


Havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értében díjmentesen lehet készpénzt átvenni    Fotó: Pixabay


A kereskedők önként csatlakozhatnak majd a szolgáltatáshoz. Nagy László Sándor pénzügyi szakértő az szmo.hu kérdésére kijelentette, a posta nélkül maradt kisebb településeken elvben így megoldható a készpénzhez jutás.

Számításai szerint a vásárlások nagyjából 60 százalékát még mindig készpénzzel fizetik a magyarok, és ennek a készpénzmennyiségnek a logisztikája, költsége nagyjából évi 400 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek