EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Arcképcsere a 20 dollároson

Nagyvilág
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: Washington Post

A korábbi elnök, Andrew Jackson portréja helyett a rabszolgatartás-ellenes egykori fekete női aktivista, Harriet Tubman arcképe kerülhet az új bankjegyekre.

A január 20-án hivatalba lépett Biden-adminisztráció eltökélt szándéka, hogy a 19. század legendás fekete bőrű rabszolgatartás-ellenes aktivistája, Harriet Tubman arcképe váltsa az egykori amerikai elnök Andrew Jackson portréját az újonnan kibocsátandó 20 dolláros bankjegyeken az Egyesült Államokban. Tubman, a híres abolicionista lesz az első fekete személy, akinek arcképe amerikai bankjegyre kerül, s egyben az első nő is, generációkra visszatekintve. Az első női arckép Martha Washingtoné volt az 1 dollárosokon még az 1890-es években, míg őt megelőzően Pocahontas jelent meg egy csoportképen a 20 dollárosokon az 1860-as években a Reuters hírügynökség beszámolója szerint.


Az egykori amerikai elnök Andrew Jackson portréját Harriet Tubman arcképe váltja fel az újonnan kibocsátandó 20 dolláros bankjegyeken 


Harriet Tubman rabszolgaként látta meg a napvilágot 1822-ben Marylandben. A szolgaság elől Philadelphiába szökött 27 évesen, de később többször visszatért, hogy előbb rokonait, majd további rabszolgákat menekítsen a rabszolgatartók karmai közül. Mindezt egy erőszakos rabszolgafelügyelő által okozott, még kislánykorában elszenvedett traumatikus agysérülés krónikus hatásaival folyamatosan küzdve cselekedte. Miután a szökött rabszolgákra vonatkozó törvény 1850-es életbe lépése lehetővé tette a fejvadászok számára, hogy a szabad államokban is elfoghassák a szökevényeket, Tubman Kanadába vezette sorstársait. A legenda szerint soha egyetlen általa oltalmazott személy sem került az embervadászok kezei közé. Az amerikai polgárháború idején felderítőként és kémként szolgált az Unió hadseregében. Idős éveiben női választójogi aktivistaként tevékenykedett 1913-ban bekövetkezett haláláig.

Fontos, hogy az amerikai bankjegyek is tükrözzék az ország történelmét, annak sokszínűségét, ezért is tesz lépéseket a pénzügyminisztérium annak érdekében, hogy Harriet Tubman arcképe mielőbb felkerülhessen a 20 dolláros bankjegyekre – jelentette ki a Treasury Department szóvivője. Ugyanakkor pontos időpont még nincs arra vonatkozóan, hogy mikor kerülhet sor az arcképek tényleges cseréje a bankjegyeken. Új bankjegyek megtervezése, kibocsátása a The Washington Post szerint ugyanis időigényes folyamat.


A legenda szerint soha egyetlen általa oltalmazott személy sem került az embervadászok kezei közé     Fotó: wikipedia


A fekete abolicionista aktivista bankjegyen való megjelenítését már az Obama-adminisztráció is tervbe vette 2016-ban, miután egy országos nemhivatalos közvéleménykutatás során őt találták számos női jelölt közül a legtöbben érdemesnek erre. Donald Trump elnöksége azonban késleltette e terv megvalósítását, mivel a republikánus elnök korábbi elődje, Andrew Jackson híve volt, így nem járult hozzá a bankjegyek cseréjéhez. Jackson elnöksége idején jelentős lépéseket tett az indiánok jogainak visszavetésében: 1830-ban törvénybe iktatta az indiánkitelepítési határozatot, amely az úgynevezett „Öt civilizált törzs” földjeit vette el a Mississippi keleti partján. A határozat értelmében 1830-1840 között az amerikai hadsereg mintegy 60 ezer indiánt telepített át a Mississippi nyugati oldalára. A mai Oklahoma állam területén kijelölt Indián Területre vezető „Könnyek útján” több ezer indián vesztette életét a kemény időjárás, betegségek és az éhezés miatt.