EUR: 380,99 Ft
USD: 349,85 Ft
CHF: 381,85 Ft
GBP: 432,66 Ft
RON: 76,95 Ft
RSD: 3,25 Ft

Mai névnap:

Állami közszolgáltató cégnél dolgozol? Mutatjuk, mekkora béremelést kapsz!

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az elszabadult infláció miatt újratárgyalják a 2021-ben kötött bérmegállapodást, ami három éven keresztül 5-5 százalékos emelést írt elő.

Úgy tűnik, a hatalmas, 20 százalék feletti infláció – valamint a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése – átírja az állami cégeknél a korábban megkötött bérmegállapodásokat. Így van ez az állami közszolgáltató cégeknél is, holott az itt dolgozókkal még 2021-ben megkötött bérmegállapodás, 2021-re, 2022-re és 2023-ra összesen 15 százalékos alapbérfejlesztésre adott módot.

Miután az infláció ennek a sokszorosa, így elkezdődtek a 2021-ben megkötött bérmegállapodás újratárgyalása, miután tarthatatlan volt, hogy idén mindössze 5 százalékkal nőtt volna az eredeti alku szerint a nélkülözhetetlen állami közfeladatokat ellátó dolgozók keresete – írta az Index.

A történelmi rekordokat döntő infláció miatt 2022-ben az árak emelkedése gyakorlatilag reálértéken három év bruttó béremelését nullázta le, így a napirendre tűzött korrekció nélkül jelentősen visszaesne a dolgozók bérének vásárlóereje.


Az idei évre tervezett 5 százalék helyett átlagosan 15-16 százalékkal nőhet buszsofőrök fizetése      Fotó: BKK


Az állami közszolgáltató cégek, a MÁV, a Volán, a Magyar Posta és az állami közművek a héten egyeztetnek az idei bérrendezésekről. A 2021-ben megkötött bérmegállapodás alapján az idei évre tervezett 5 százalék helyett átlagosan 15-16 százalékkal nőhet az érintett munkavállalók fizetése.

Az állami közszolgáltatóknál gyors megegyezésre számítanak a fizetések rendezéséről, ami az infláció miatt régóta napirenden van – írja a Napi.hu.

A szakszervezetek, a kormány és a vállalatvezetők mielőbbi megállapodásra törekednek, így valószínű, hogy már a januári fizetések is tartalmazzák a vártnál nagyobb béremelést.

Azért álljon itt a cikk végén, mintegy figyelemfelkeltés céljából, hogy más szakmák, rétegek számára mekkora béremelést adott 2023-ra a kormány. Nos, ahogy fentebb olvashatták, az állami közszolgáltató cégek dolgozói 15-16 százalékos, a fővárosi kukások 16 százalékos, a börtönbüntetésüket töltő rabok 20 százalékos emelésben részesültek. A pedagógusok 10 százalékos emelést kaptak