393.35 Ft

368.10 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Állami közszolgáltató cégnél dolgozol? Mutatjuk, mekkora béremelést kapsz!

10perc.hu
2023. 01. 16.
Állami közszolgáltató cégnél dolgozol? Mutatjuk, mekkora béremelést kapsz!

Az elszabadult infláció miatt újratárgyalják a 2021-ben kötött bérmegállapodást, ami három éven keresztül 5-5 százalékos emelést írt elő.

Úgy tűnik, a hatalmas, 20 százalék feletti infláció – valamint a minimálbér és a garantált bérminimum megemelése – átírja az állami cégeknél a korábban megkötött bérmegállapodásokat. Így van ez az állami közszolgáltató cégeknél is, holott az itt dolgozókkal még 2021-ben megkötött bérmegállapodás, 2021-re, 2022-re és 2023-ra összesen 15 százalékos alapbérfejlesztésre adott módot.

Miután az infláció ennek a sokszorosa, így elkezdődtek a 2021-ben megkötött bérmegállapodás újratárgyalása, miután tarthatatlan volt, hogy idén mindössze 5 százalékkal nőtt volna az eredeti alku szerint a nélkülözhetetlen állami közfeladatokat ellátó dolgozók keresete – írta az Index.

A történelmi rekordokat döntő infláció miatt 2022-ben az árak emelkedése gyakorlatilag reálértéken három év bruttó béremelését nullázta le, így a napirendre tűzött korrekció nélkül jelentősen visszaesne a dolgozók bérének vásárlóereje.


Az idei évre tervezett 5 százalék helyett átlagosan 15-16 százalékkal nőhet buszsofőrök fizetése      Fotó: BKK


Az állami közszolgáltató cégek, a MÁV, a Volán, a Magyar Posta és az állami közművek a héten egyeztetnek az idei bérrendezésekről. A 2021-ben megkötött bérmegállapodás alapján az idei évre tervezett 5 százalék helyett átlagosan 15-16 százalékkal nőhet az érintett munkavállalók fizetése.

Az állami közszolgáltatóknál gyors megegyezésre számítanak a fizetések rendezéséről, ami az infláció miatt régóta napirenden van – írja a Napi.hu.

A szakszervezetek, a kormány és a vállalatvezetők mielőbbi megállapodásra törekednek, így valószínű, hogy már a januári fizetések is tartalmazzák a vártnál nagyobb béremelést.

Azért álljon itt a cikk végén, mintegy figyelemfelkeltés céljából, hogy más szakmák, rétegek számára mekkora béremelést adott 2023-ra a kormány. Nos, ahogy fentebb olvashatták, az állami közszolgáltató cégek dolgozói 15-16 százalékos, a fővárosi kukások 16 százalékos, a börtönbüntetésüket töltő rabok 20 százalékos emelésben részesültek. A pedagógusok 10 százalékos emelést kaptak

Főkép forrása:
Pixabay

Hirdetés

További cikkek