EUR: 372,00 Ft
USD: 346,63 Ft
CHF: 383,44 Ft
GBP: 428,19 Ft
RON: 75,01 Ft
RSD: 3,17 Ft

Mai névnap:

Akár 20-30 százalékkal is nőhetnek jövőre a fűtésrendszerek árai

Otthon
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A drágulást a munkaerőhiány, a globális ellátási lánc akadozása és az állami támogatások táplálják, ugyanakkor amíg a 2021-es árukészlet tart, még a jelenlegi árszabáson korszerűsíthetjük majd a fűtést.

Januártól újabb 20-30 százalékos áremelkedésre lehet számítani az építőanyagárakban, ezáltal minden fűtési rendszerhez tartozó anyagár is jelentősen nőni fog. A drágulást a munkaerőhiány, a globális ellátási lánc akadozása és az állami támogatások táplálják, ugyanakkor amíg a 2021-es árukészlet tart, még a jelenlegi árszabáson korszerűsíthetjük majd a fűtést.

Magyarországon 3-5 éve folyamatosan tart az áremelkedés, és egyelőre nem látni, hol a vége. Mivel bejelentették 2022-re is az újabb támogatási formulákat, ennek eredményeként januártól ismételten drágulni fognak az építőanyagárak. A fűtéskorszerűsítés is többe kerül majd így, amit tovább erősít, hogy a munkaerőhiány miatt a munkadíjak is emelkedtek.

A gázkazánokat tekintve az áremelkedés legfőként az anyagban mutatkozott meg. Bár ebben az évben kimondottan nem is jeleztek előre drágulást, mégis 20 százalékkal emelkedtek az árak, és a spekulációk szerint újabb 10 százalékra lehet még számítani.


A szakemberek azt javasolják, aki a közeljövőben korszerűsítené a fűtését, gondolkozzon szigetelésben is, hiszen a hőveszteség csökkentése rendkívül fontos     Fotó: freepik.com


A villanyos kazánnál átlagos az áremelkedés, a csövezésnél, radiátoroknál ugyanúgy. Az infrafűtések esetében a nagy gyártóknak 15-20 százalékkal nőttek a költségeik, amiket áthárítanak a kereskedőkre, így itt is biztosra vehető egy komolyabb növekmény.

A szakemberek azt javasolják, aki a közeljövőben korszerűsítené a fűtését, gondolkozzon szigetelésben is, hiszen a hőveszteség csökkentése rendkívül fontos. Mivel az energiaárak is tendenciaszerűen emelkednek, érdemes napelembe beruházni, erre is vannak most komoly pályázati lehetőségek.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint 2025-től be kellene tiltani a fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánok értékesítését. Mivel ez a folyamat szinte elkerülhetetlen, érdemesebb már most is olyan alternatívát választani, ami környezeti és költségszempontból is kedvező választást jelent.