395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

500 milliárdos kárt okozott a benzinkutaknak az üzemanyagok ársapkája

10perc.hu
2023. 01. 10.

Az importőrök értelemszerűen elálltak a behozataltól, így a veszteségek egy részét a kiesés pótlását végző MOL viselte.

Lassan mindenki számára világossá válik, hogy a gazdaság számára nem volt jó a különböző ársapkák bevezetése. Amíg bizonyos élelmiszereket továbbra is hatósági áron lehet a boltokba kapni – áremelkedést generálva ezzel –, addig az üzemanyagok ársapkáját már kivezették.

Hogy mindez mennyibe került az ágazatban dolgozóknak? Nos, Grád Ottó, Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára a Népszavának elárulta, a feldolgozott adatok szerint 500 milliárd forintba került az üzemanyag-forgalmazóknak a benzin hatósági ára.

„A hatósági árakat minden szempontból egészségtelennek tartom. Mindazonáltal most az állam a szabályozott tarifák okozta veszteséget szinte teljes egészében az iparágra terhelte. Ennek mértéke gyors számításaim szerint a félezermilliárd forintot közelíti” – nyilatkozta Grád Ottó.

Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint hatósági üzemanyagárak mellett nem működhetnek gazdaságosan a hazai benzinkutak. A kicsiket pedig az ársapkák kifejezett csődközelbe sodorták. Mivel egyik piaci szereplőnek sem biztosított az állam nyereséget, így az importőrök értelemszerűen elálltak a behozataltól. A kiesés pótlását önként magára vállaló Molnak is több százmilliárdos vesztesége keletkezett.

Főkép forrása:
MOL

Hirdetés

További cikkek