EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Itt a magyar biosör!

Tech és tudomány
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A hazai termékcsaládot 400 milliós uniós támogatásával fejlesztették ki különböző alternatív gabonafélékből.

Amint arról már korábban beszámoltunk, a németországi, porból készítendő instant sör után most itt a magyarok válasza. A Körös-Maros Biofarm Kft. vezette Elixbeer Konzorcium csaknem 400 millió forint uniós támogatás felhasználásával magyar biosör-termékcsaládot fejlesztett ki különböző alternatív gabonafélékből hatéves kutatómunkával.

A cég célja, hogy hazai nemesítésű gabonafajták felhasználásával, javított beltartalmi értékekkel rendelkező, bio minősítésű söröket és malátaitalokat  fejlesszen ki és dobjon piacra. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Biomérnök és Erjedésipari Technológia Tanszéke receptúrákat fejlesztett az új biosörök prototípusaihoz, amely alapján próbagyártásokat végeztek a Biofarm gyulavári sörüzemében.

Az elkészült egy 9 féle sörből, valamint alkoholmentes malátaitalból álló termékkínálat állami fajtaelismerést kapott, ráadásul valamennyi bio minőségben. A sörök alapját öko sörárpa-, búza- és alternatív gabonákból készülő maláták adják. A bio lager "alapsör" mellett készült tisztán gluténmentes alapanyagokból előállított hajdinasör, alkoholmentes és gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú sör is.