EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Novembertől életbe léptek az új energiatanúsítvány szabályok! Mutatjuk, mi változott

Otthon
10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: Freepik

Az épületek energiaigényének csökkentése, átláthatóbb tanúsítvány létrehozása céljából a kormány új alapokra helyezte az épületenergetikai szabályozást.

Az ingatlanok energiahatékonyságának fejlesztése nem csak az EU vagy a magyar kormány célja, mára egyre többünk számára fontos, hogy az élettér, ahol otthon lehetünk, komfortos és ezzel együtt költség- és energiahatékony legyen. A környezettudatos szemlélet mellett egy modern ingatlanban jó eséllyel évekig nem kell nagyobb korszerűsítési munkákkal bajlódni és a fenntartása is kedvező.

Legyen szó tehát építkezésről, lakásvásárlásról vagy bérlésről, az egyik legfontosabb szempont a választáskor az ingatlan energiahatékonysága. Erről a jövőben már könnyebb lesz tájékozódni, ami nem csak a magánszemélyek, de a bankok és az építőipari szakemberek számára is kedvező hír – írta a Bankmonitor.

Ingatlan adásvétel és bérbeadás esetén is kötelező energetikai tanúsítványt biztosítani, amit a szerződéskötés napjáig be kell mutatni, illetve legkésőbb a birtokbaadásig át kell adni a vevőnek vagy bérlőnek. Az új szabály könnyít: novembertől nem kell a szerződésbe foglalni a tanúsítvány (HET) számát. Új építésű otthonok esetén az építtető feladata a tanúsítvány elkészíttetése, ez feltétele a használatbavételi folyamat elindításának.

Remek hír az ingatlan vásárlást vagy bérlést tervezők számára, hogy az új jogszabály értelmében az energetikai besorolást már a hirdetésben is kötelező lesz feltüntetni. Novembertől türelmi idő indul, az új minősítésre 60 nap lesz, vagyis a november előtti tanúsítványok még két hónapig lesznek felhasználhatók.

2024 januártól tehát már az új típusú tanúsítványra lesz szükség. Az újonnan kiállított ingatlan energetikai tanúsítvány érvényessége az új szabályok szerint a jelenlegi 10 év helyett 5 évre módosul. Az eddigi besorolási rendszer is átalakul: a jelenlegi AA++-tól JJ-ig tartó skála helyett A+++-tól I-ig sorolják majd be az ingatlanokat. Az épületeknek kétféle minősítési szempont szerint is jól kell teljesíteniük:

  • az eddig is vizsgált összesített energetikai jellemzőkben és a
  • a fajlagos szén-dioxid kibocsátás kapcsán.

Ezzel együtt megszűnik a kötelező megújuló energia részarány előírása az új építésű, “közel nulla” energiaigény kapcsán, helyette a szén-dioxid-kibocsátás felső határát írják elő.

Egy egyszerű, 5 szintű minőségi skála is segíti a tájékozódást: rossz, gyenge, közepes, jó és kiváló besorolás alá eshetnek az egyes épületet határoló szerkezeti elemek, valamint az épületgépészeti és -technikai rendszerek. Emellett részletesebb fejlesztési, korszerűsítési javaslatokat is tartalmaz majd az új dokumentum, hogy a tulajdonos miként optimalizálhatja az ingatlan energiafogyasztását és ezzel együtt a költségeit.