EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Nyáron gyakoribbak a betörések, tűzesetek! Mutatjuk, mi a biztonság négy alapköve

Otthon
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Ma már a modern technológiák lehetővé tesznek olyan eszközöket és berendezéseket, amelyekre bátran bízhatjuk ingatlanunkat távollétünk idejére.

A biztonság egész évben fontos, legyen szó telephelyről, lakóparkról vagy akár családi házról, de a nyári hónapokban, amikor a szabadságok miatt olykor csökken a személyes jelenlét, még kiemeltebben kell kezelni.

Ma már a modern technológiák lehetővé tesznek olyan eszközöket és berendezéseket, amelyekre bátran bízhatjuk ingatlanunkat akár a napi működés folyamán, akár távollétünk idejére. Segítségükkel az őrzési feladatokat elvégző személyzetet a minimálisra lehet csökkenteni, hiszen elegendő csupán egyetlen ember, aki a megbízható biztonságtechnikai eszközök felügyeletét ellátja.

„Tapasztalataink szerint még mindig sokan vannak, akik nem fordítanak elegendő figyelmet értékeik védelmére, pedig amellett, hogy rossz érzésként éljük meg, ha egy tárgyunknak lába kél, vállalkozás esetében egy ilyen körülmény akár a munkafolyamatot is megakaszthatja. Nem érdemes a biztonságon spórolni” - hívta fel a figyelmet Farkas László biztonságtechnikai szakértő.

A kapu az első védvonal

Bármilyen ingatlanról is legyen szó, általában a kapu az első védelmi vonala, amivel egy betérő találkozik. Számos típus közül választhatunk, de már ezen a téren is érdemes a rendelkezésünkre álló modern technológiákat alkalmazni. Mind helytakarékossági, mind biztonsági szempontból ajánlottak a hazánkban még újdonságszámba menő sorompószerűen felnyíló változatok, amelyek nem vesznek el területet a beálló két oldalán, és egyszerre töltik be egy úszókapu és egy sorompó funkcióját.


Biztonsági szempontból a kamerarendszerek is nagyon hasznos funkciót töltenek be    Fotó: Freepik


Riasztó van. De működik is?

A riasztó egy olyan eszköz, aminek használatára normál esetben viszonylag ritkán kerül sor, hajlamosak vagyunk pusztán a léte miatt hátradőlni, hamis biztonságérzetben tartani magunkat. „Attól, hogy rendelkezünk riasztóberendezéssel, korántsem biztos, hogy az működik is. Fontos, hogy bizonyos időközönként tesztet futtassunk le rajta, ellenőrizve, hogy az akkumulátor megfelelően működik, hiszen az nem örökéletű, gyártótól függően néhány évente cserélni kell” - jegyezte meg a szakember.

Kamerarendszer, de csak szabályosan!

Biztonsági szempontból a kamerarendszerek is nagyon hasznos funkciót töltenek be, azonban a szigorú szabályozások miatt felhelyezésükkor és használatuk közben sok előírást kell szem előtt tartani. Ilyen például az, hogy közterületről nem készíthet felvételt a kamera, illetve azt is meg kell határozni, hogy egy vállalkozás vagy társasház esetében ki jogosult a képanyag megtekintésére.

Tűzjelző nem csak akkor kell, ha kötelező

A tűzjelző berendezéseknek nemcsak vagyonvédelmi, de életvédelmi funkciójuk is igen jelentős. Kifejezetten ritkán van szükség a használatukra, de akkor elengedhetetlen, hogy tökéletesen működjenek.