EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Jobb, ha erre figyelsz – a karácsonyi ünnepek alatt sem tétlenkednek a betörők

Otthon
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A december, és főleg az év végi ünnepi napok mindig egy kiemelt időszakot jelent a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőinek.

Az ünnepi időszak sem mindig csak az ajándékokról, az adakozásról, a finom ételekről és a jó beszélgetésről szól, hanem néha olyan kellemetlenségekről is, mint a betörés. Főleg, ha nem figyelünk elégé, pedig sok esetben, egy kis óvatossággal megelőzhető lehetne.

Bár a statisztikai adatok szerint évről-évre csökken a vagyon elleni bűncselekmények száma, a december és az ünnepi napok mindig egy kiemelt időszakot jelent a vagyon elleni bűncselekmények elkövetőinek. Biztonságtechnikai szakértők szerint viszont már a készülődés alatt is nagyon oda kell figyelni, hogy mit, hogyan csinálunk.

„Ilyenkor jóval többet vásárolunk online, ügyeljünk arra, hogy megbízható oldal legyen, hiteles információkkal és adatokkal. A vásárlásunk másik módja, amikor elmegyünk a boltba. Mindenki ismeri azt a helyzetet, mikor egy plázában, egyik márkás bolt után megyünk be a másikba, majd a szatyrokkal, dobozokkal távozunk. Ilyenkor sokan azt választják, hogy cipekedés helyett kiviszik az autóba a megvásárolt termékeket, ajándékokat, és ezzel máris támadási felületet adtunk a tolvajoknak” – mondta Hajós István.


Ha van riasztónk kapcsoljuk be, mert a betörőknek néha egy óra is elég egy lakás kifosztásához     Fotó: Freepik


A biztonsági óvintézkedések másik nagy területe az otthonunk védelme. Az ünnepi napokban sokan elutaznak, jól tudják ezt a tolvajok, betörők is. Még ma is léteznek a megfigyeléses technikák.

„A betörők kinézik a házat, áll-e autó az udvarban, látszódik-e mozgás, világít-e a lámpa, hogyan áll a redőny stb. Ezek alapján meggyőződnek, hogy van-e otthon valaki, vagy épp nincs. A betöréseket általában előkészítik. Nem ritka, hogy már jó előre átvágják a kerítést, hogy ne az éjszaka folyamán kelljen ezzel bajlódni. Mindig nézzünk szét a ház körül, akár elutazunk, akár nem” – javasolta a szakember.

Fontos, hogy technikailag jól felszerelt otthonunk legyen. Ha van riasztónk kapcsoljuk be. Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy ha csak 1-2 napra mennek el, akkor nem riasztják be a lakást. Pedig a betörőknek néha egy óra is elég. A riasztó legyen bekötve valamelyik távfelügyeleti céghez.

De olyan apróságokra is érdemes figyelni, hogy legyen behúzva a kuka vagy épp kiürítve a postaláda. Ha a szomszédokkal jóban vagyunk, kérjük meg őket. A betörők egyébként, ha kinéznek két egyforma házat biztos, hogy azt választják, ahova egyszerűbb bejutni, így amennyiben tudjuk nehezítsük meg a dolgukat.