EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Drasztikusan emelkedtek a hőszigetelő anyagok árai

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: 10perc.hu

Magyarországon megközelítőleg két és fél millió családi ház van, ezek közül – az óvatos becslések szerint – mindössze 650-700 ezer lehet korszerűen hőszigetelt.

Elképesztően nagy az érdeklődés a szigetelőanyagok iránt, mióta elérhetőek a különböző otthonfelújítási kedvezmények. A hőszigetelő anyagok ára az utóbbi években az euróárfolyamtól és a piaci mozgásoktól függetlenül stagnált, ám a hatalmas kereslet hatására viszont most egy drasztikus, 40-50 százalékos emelkedés tapasztalható. Ugyanis január-februárban rengeteg vásárló jelent meg a piacon, viszont a rendeléssel jellemzően az utolsó utáni pillanatig kivárnak, pedig a szállítási idő esetenként hónapokban mérhető: a korábbi 5-6 nap helyett 5-6 hét, vagy akár 3 hónap is lehet, mire kiszállítják a megrendelt szigetelőanyagot.

Dalos András, a Dalos Tüzép ügyvezetője a 10perc.hu kérdésére elárulta, a logisztika minden építőanyagnál komoly feladat. Általában 20-100 köbméternyi, 2-40 tonnányi építőanyagot szoktak mozgatni egy-egy rendeléskor. Hiába is van raktáron az adott termék, ahhoz, hogy ez gazdaságosan érjen oda a vásárlóhoz, idő és energia kell.


Magyarországon megközelítőleg két és fél millió családi ház van, ezek közül, becslések szerint, mindössze 650-700 ezer lehet korszerűen hőszigetelt     Fotó: 10perc.hu


Ráadásul a szakember szerint az sem mindegy, hogy milyen minőségű anyagot választunk. Magyarországon a hőszigetelések 70-80 százaléka polisztirol, a fennmaradó 20-30 százalék szálas, de az utóbbi népszerűsége is folyamatosan növekszik. Érthető okokból, hiszen egy tökéletes homlokzatszigetelési rendszer, amely kiváló páraáteresztő és akusztikai tulajdonságokkal is rendelkezik.

A kőzetgyapot hőszigetelőt – ami összességében a drágább megoldás – három esetben célszerű leginkább választani. Egyrészt akkor, ha asztmás, légúti megbetegedésben szenvedő van a családban, ugyanis ennek az anyagnak a páraáteresztő képessége nagyon jó. Másrészt akkor, ha forgalmas út mellett van a ház, és kiemelten fontos a hangszigetelés. Harmadrészt pedig a vályogházak esetében.


A kőzetgyapot hőszigetelőt – ami összességében a drágább megoldás – három esetben célszerű leginkább választani    Fotó: 10perc.hu


Magyarországon megközelítőleg két és fél millió családi ház van, ezek közül, becslések szerint, mindössze 650-700 ezer lehet korszerűen hőszigetelt. Ezért nem túlzó kijelentés az, hogy a fennmaradó 1,5-2 millió ingatlan utólagos hőszigetelésével jelentős mértékben lehetne javítani az épületek energiafelhasználásának hatékonyságát. Többek között ennek megvalósítását segíti a január óta elérhető, akár hárommillió forintos vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatás.