EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Ingatlanboom jöhet a hitelmoratórium végével

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Nő a kereslet a végrehajtás alatt álló ingatlanok iránt, melyekhez jóval a piaci ár alatt lehet hozzájutni.

Tavaly márciusáig dinamikusan emelkedtek az ingatlanárak országszerte, ezért egyre többen kezdtek el érdeklődni a követelésből vagy végrehajtásból származó lakások iránt, melyekhez jóval a piaci ár alatt lehet hozzájutni. Ám az elmúlt egy esztendőben sokan ismerték fel azt a lehetőséget, hogy a válságban éri meg igazán befektetni, és ismét emelkedni az adásvételek száma, megnőtt a kereslet a végrehajtás alatt álló ingatlanok iránt is.

Hogy miért? Nos, a követelésből vagy végrehajtásból származó lakásokhoz jóval a piaci ár alatt lehet hozzájutni, tehát ár-érték arányban jobban járnak a vevők. Ugyanis egy 45-60 négyzetméteres lakást akár 16-17 millió forintért is meg lehet vásárolni ebben a formában, míg a normál piacon 25-30 millió forintnál indulnak ezeknek a lakásoknak az árai.


Becslések szerint a hitelmoratórium megszűnését követően sokan nem fogják tudni fizetni a törlesztőrészleteket     Fotó: freepik.com


A járvány előtt három hónap volt a tranzakció átfutási ideje, ez ma már inkább fél év, de erre fel vannak készülve az ügyfelek is. Az eladásra kínált lakások az esetek 60-70 százalékában lakatlanok. Sok esetben előfinanszíroznak az adósnak, hogy albérletbe tudjon menni és leadja a kulcsot, esetenként pedig állapotmegőrzési szerződést íratnak alá velük.

Becslések szerint a hitelmoratórium megszűnését követően sokan nem fogják tudni fizetni a törlesztőrészleteket, ezért még több ingatlan kerülhet végrehajtás alá. Ugyanakkor az, hogy egy ingatlanon bejegyzett végrehajtási jog van, nem teszi lehetetlenné annak a normál piacon való szabadon értékesítését.