EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Levéltakaróból lakásdísz

Otthon
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A színesen hulló falevelek összegereblyézése és kidobása helyett számos lehetőségünk van egyéb módon, például az otthonunkat feldíszítve hasznosítani az őszi erdő színkavalkádját.

Az ősszel lehullott levelek a talajon évről évre vékonyabb-vastagabb takarót alkotnak, ami a termőréteg kialakulásában és a talajban lakó élőlények megmaradásában is létfontosságú szereppel bír. A lebomló levelek nem csupán szerves- és ásványi anyagokkal gazdagítják a környezetüket, de a belőlük kialakult réteg a kiszáradástól és a fagytól is védi az alatta húzódó talajt, élőlényeket. A csúszós-nyálkás réteg kialakulásának megelőzése céljából a járdáról, teraszról összegyűjtött egészséges leveleket akár gyümölcsfáink környékére is kihordhatjuk, ezzel is segítjük a talajképződést és a fák tápanyagellátását.


A lehullott levelekből remek lakásdíszeket, dekorációkat lehet készíteni     Fotó: freepik.com


Ugyanakkor egy félreeső helyen meghagyott levélkupaccal a kisebb állatok téli túlélését is segíteni tudjuk. A kevésbé népszerű kisebb-nagyobb bogarak és csigák mellett a levelek között akár a sokkal kedveltebb sündisznók is kényelmes téli fészket építhetnek maguknak. Az egy.hu szerint a leveleket komposztálóban is gyűjthetjük, hogy később a lebomlott, szervesült anyagot egyéb helyeken hasznosíthassuk.

Ám ne feledkezzünk meg arról, hogy a lehullott levelek akár lakásunk díszeivé is válhatnak. Készíthetünk a segítségükkel különböző dekorációkat, asztali díszeket, melyek aztán feldobhatják érdekes színvilágukkal a nappalit vagy éppenséggel a hálószobát. Ha van rá lehetőségünk, az előzetesen óvatosan megtisztogatott színes leveleket akár be is szkennelhetjük, a gyönyörű és részletgazdag képeket bármilyen további célra felhasználhatjuk.