EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Mire figyeljünk lakásunk fűtésekor

Otthon
10perc.hu/otthonokesmegoldasok.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A hideg idővel együtt a fűtési szezon is megkezdődik, és annak érdekében, hogy ne legyen túl magas a számlánk, az alábbi hibákat ajánlott elkerülni.

1. A radiátoron található termosztatikus szeleppel nem a fűtés intenzitását és sebességét állítjuk, hanem mindössze azt szabályozzuk vele, hogy mennyire legyen nyitva a szelep. Amennyiben maximumra tekerjük, akkor nem lesz gyorsabban meleg az adott helyiségben, hanem inkább túlzottan meleg lesz.


Figyeljünk mindig a radiátor pontos beállítására    Fotó: freepik.com


2. Ha több szobát is fűtünk, és mindenhol nyitva van az ajtó, akkor ajánlott a radiátorokat ugyanúgy beállítani. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egyes fűtőtestek sokkal több energiát használnak fel azért, hogy a többi, alacsonyabbra állított radiátor munkáját is átvegyék. Természetesen a passzív fűtés sem ajánlott, mert a fűtött szobából kiáramló levegőnek magasabb a páratartalma, ami a hűvösebb helyiségekben penészedéshez vezethet.

3. Amikor nem tartózkodunk otthon, nem ajánlott túlzottan fűteni, ennek ellenére soha ne hagyjuk teljesen kihűlni a szobákat, soha nem hagyjuk 15 Celsius-fok alá esni a hőmérő higanyszálát. Ugyanis minél alacsonyabb hőmérsékletről kell felfűteni egy helyiséget, annál több energiát fogyasztunk, azaz annál magasabb lesz hó végén a számla.


Lehetőleg még a függönyt se engedjük le a radiátor elé, mert az is visszafoghatja a meleget   Fotó: freepik.com


4. Mindig elég időt biztosítsunk a lakás vagy ház felfűtésére. Mert ha rövid az erre fordított idő, a falak hidegek maradnak. Ennek következtében sokkal előbb hűl vissza a szoba.

5. A fűtőtest elé soha ne tegyünk bútort – még a függöny se lógjon rá –, hiszen azzal megakadályozzuk a meleg levegő áramlását, ami szintén magasabb számlát von maga után.