EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Döbbenetes nyilatkozat! Az Azov-ezred parancsnoka szerint az ukránok soha nem kerekednek felül az oroszokon

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Telegram

Andrij Bileckijnek kétségei vannak az ukrán győzelemben, mert szerinte az oroszok nagyobb tartalékokkal rendelkeznek.

Meglepően őszinte interjút adott a mariupoli ostrom során elhíresült Azov-ezred korábbi parancsnoka. Andrij Bileckij egyáltalán nem mondható optimistának az orosz–ukrán háború kimenetelét illetően – számolt be a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

„Ötven vagy száz F–16-ossal képesek leszünk felvenni a versenyt az orosz légierővel? Valószínűleg nem. Képesek leszünk-e valaha is felvenni a versenyt az orosz fegyverek számával? Valószínűleg nem. A páncélozott járművek terén? Valószínűleg nem” – árulta el az Ukrajinszka Pravda hírportálnak adott interjújában az Azov-ezred korábbi parancsnoka.

Andrij Bileckij, aki jelenleg az egyik rohamdandár parancsnokságát irányítja, hozzátette, hogy ha a jelenlegi feltételekkel halad tovább a háború, akkor az ukrán hadsereg egy idő után képtelen lesz felvenni a versenyt a fölényben lévő orosz csapatokkal. A katonai vezető rámutatott arra is, hogy miközben az orosz–ukrán háború első felében számos, kifejezetten motivált civil csatlakozott a hadsereghez, ez a folyamat mára már alábbhagyott.


Kijelentései nyomán akár oroszpártisággal is megvádolhatják az Azov egyik parancsnokát      Fotó: Telegram


Szerinte az orosz katonák is felkészületlenek, sokszor nem motiváltak, ugyanakkor ott egyszerűen sokkal nagyobbak a mozgósítási lehetőségek, emiatt élőerőben nem lehet föléjük kerekedni. Bileckij kendőzetlen szavai a vg.hu cikke szerint sokakat megleptek, mivel kijelentései nyomán akár oroszpártisággal is megvádolhatják.

Nem ez az első pesszimista kijelentés Ukrajnában az elmúlt időszakban. Vladiszlav Sevcsuk ukrán katonai parancsnok a napokban úgy fogalmazott, hogy a hatalmas személyi veszteségek miatt senki sem úszhatja meg a besorozást.