EUR: 388,45 Ft
USD: 370,45 Ft
CHF: 403,19 Ft
GBP: 448,76 Ft
RON: 78,09 Ft
RSD: 3,31 Ft

Ukrajnai háború: További támogatásáról biztosította Ukrajnát az UNESCO

Orosz-ukrán háború
MTI/dpa
5 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Az UNESCO közlése szerint Volodomir Zelenszkij az ország kulturális szektor rehabilitációs tervének kidolgozásában, valamint a nemzetközi szereplők koordinálásában és mozgósításában kérte a szervezet segítségét.

További támogatásáról biztosítja Ukrajnát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) - közölte Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója Kijevben szerdán.

"Az UNESCO a háború első napjaitól kezdve kiáll Ukrajna mellett, hogy segítsen megóvni az ukrán nép kulturális örökségét, az oktatást, valamint az újságírok testi épségét" - mondta Azoulay az ukrán fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

A műemlékek és a műalkotások védelmét szolgáló eszközökön kívül a szervezet távoktatás céljából vészhelyzeti terv keretében, 30 millió dollár (10,3 milliárd forint) értékben ötvenezer számítógépet szállított az országba. A szervezet továbbá védőfelszerelést is biztosított újságíróknak.

"A támogatás folytatódik és növekedni is fog 2023-ban" - tette hozzá a szervezet főigazgatója.

Azoulay azt is elmondta, hogy a következő hetekben az UNESCO több mint 10 millió dollárt (4,4 milliárd forint) mozgósít az ukrán oktatás fejlesztésére. A cél elsősorban az iskolai tanulók lelki megerősítése.

Közölték, az Ukrajna elleni orosz offenzíva által okozott kár óriási. Az elkövetkező tíz évben az országnak csak a kulturális ágazatban összesen 6,9 milliárd dollárra (3000 milliárd forint) lenne szüksége a keletkezett károk helyreállításához.