EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

A Krímért cserébe kihátrál a háborúból Putyin?

Orosz-ukrán háború
10perc.hu
1 éve
Kiemelt kép: Facebook/east2west news

Egy orosz szakértő szerint nyugati ajánlatot kapott az orosz elnök, ha kivonul Ukrajnából, akkor a jelenlegi politikai vezetés hatalmon maradhat Moszkvában és nem vonják felelősségre őket háborús bűnökért.

Sokan lepődtek meg azon, hogy az orosz hadsereg visszavonult Herszon megyében a Dnyeper bal partjára, feladva ezzel a nem sokkal ezelőtti, senki által el nem ismert népszavazáson Oroszországhoz csatlakozó régió nagy részét. Azonban könnyen előfordulhat, hogy mindez egy olyan, a háttérben zajló alku része, ami véget vethet a február 24-e óta tartó háborúnak.

A moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének korábbi vezetője, Valerij Szolovej szerint Vlagyimir Putyin ajánlatot kapott a Nyugattól a háborúból való kihátrálásra – írja a Daily Mail. A szakértő, aki három éve távozott az orosz külügy alá tartozó intézmény éléről, de vannak még kapcsolatai a Kremlben.

Szolovej közölte, az orosz elnök belső köreiben pozitív fogadtatásra talált az az elképzelés, hogy Oroszország minden Ukrajnában elfoglalt területet adjon fel a Krím kivételével, amely demilitarizált övezetté válna, és 2029-ig nem kerülne napirendre a státuszának újratárgyalása. Cserébe Putyin és körei hatalmon maradhatnának, és elkerülnék a háborús bűnök miatti felelősségre vonást.


Az ukrán erők szépen-lassan minden fronton visszaszorítják az oroszokat     Fotó: Twitter/Moscow Times


Az rtl.hu megírta, a javaslat a Krímben állomásozó Fekete-tengeri orosz flottát is érintené, emellett az orosz-ukrán és a belorusz-ukrán határtól számított száz kilométeres övezetben nem tarthatnának a felek nehézfegyverzetet.

Az orosz csapatoknak el kellene hagyniuk Moldova keleti szakadár részét, a Dnyeszter-menti Köztársaságot, Ukrajna pedig legalább hét évig nem lépne be a NATO-ba. A megállapodást Valerij Szolovej szerint hat ország garantálná, de ezeket nem nevezte meg. Szolovej hozzátette, a megállapodás pontjait egyeztették Kijevvel.