EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Putyin országos atomriadót rendelt el! Moszkva felkészül egy pusztító nyugati csapásra

Külföldi hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: TASSZ

Az elképzelt helyzet szerint egy nyugati atomcsapásban az ország 70%-a elpusztul, és általános statáriumot kell elrendelni.

Egy nukleáris háborúra való felkészülést szolgál az a példátlan országos szintű gyakorlat, amit az orosz elnök október 3-ára elrendelt. Korábban soha nem volt ilyen átfogó, az ukrán határtól Kamcsatkáig terjedő készültség, összesen 11 időzónában lesz gyakorlat, eddig csak régiónként tartottak atomtámadást szimuláló tesztet – írja a brit Metro című lap.

Az egynapos nukleáris támadási gyakorlat abból a feltételezésből indul ki, hogy a NATO atomcsapást mér Oroszországra, amelyben az orosz lakásállomány és az életfenntartó létesítmények 70%-a megsemmisül. A forgatókönyv szerint az országban statáriumot vezettek be, és teljes körű mozgósítást is elrendelnek.

A teszt során azt is modellezik, milyen másodlagos veszélyt jelentenek az atomerőművekben és más kulcsfontosságú létesítményekben keletkező károk. Az állami és a regionális hatóságoknak rendkívüli mentőcsapatokat kell szervezniük az élelmiszer- és egészségügyi ellátás biztosítására, valamint a radioaktív sugárzás elleni védelemre.


Egy nukleáris háborúra való felkészülést szolgál az a példátlan országos szintű gyakorlat, amit az orosz elnök október 3-ára elrendelt   Fotó: AFP/David Furst


Az előkészítő dokumentum szerint fel kell készülni a háború eszkalálódására, beleérve a nukleáris hatalmak részvételével zajló világméretű konfliktust is. A lakosságot az életveszélyessé vált zónából Csernobilhoz hasonlóan tartósan ki kell telepíteni, ami példátlan méretű belső lakosságcserét jelent.

Putyin - akinek négy nappal a 71. születésnapja előtt tartják gyakorlatot – közben a nukleáris armageddon elől az ország különböző pontjain lévő atombunkereinek egyikébe költözik, emellett rendelkezésére áll egy flottányi „Doomsday” Il-80 Maxdome repülőgép is, amelyek légi vezérlési központként tudnak működni.

A nukleáris háborúra felkészülést nem csak az országos katasztrófa gyakorlat szolgálja, hanem előkészületek történtek egy kísérleti atomrobbantás végrehajtására is az Északi-sarkkör térségében – írta az ATV. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztusban ellátogatott Novaja Zemljára, ami azt jelzi, hogy a tesztek több évtizednyi szünet után hamarosan újra kezdődhetnek.