EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Putyin legjobb tanítványa! Kadirov élve temettethette el háziorvosát, mert állítólag megmérgezte őt

Külföldi hírek
10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: Telegram

Elhan Szulejmanovot – aki a csecsen hadúr kormányának helyettes vezetője is volt 2022 októberéig - lassan egy éve nem látta senki, és nem is hallottak felőle.

Oroszországi jelentések szerint eltűnt a Ramzan Kadirovhoz közel álló férfi, akit a csecsen vezető megmérgezésével gyanúsítanak. Elhan Szulejmanovot lassan egy éve nem látta senki, és nem is hallottak felőle. Az orosz bloggerek híresztelése szerint Ramzan Kadirov helyettese eltűnt, és a gyanú szerint Kadirov parancsára gyilkolták meg. Szulejmanov nemcsak a csecsen vezér magánorvosa, de kormányának is helyettes vezetője volt 2022 októberéig – írja az Euronews.

A pletykák szerint Kadirov egészségi állapota romlik, állítólag veseproblémákkal is küzd. Azt gyanította, hogy a rosszabbodást Szulejmanov idézte elő, Kadirov szerint a háziorvosa injekciósorozattal mérgezte meg őt. Szulejmanov eltűnése óta a csecsen hadúr Dubajban fordul orvosi segítségért.

A volt miniszterelnök-helyettes korábban aktív volt az Instagramon, de 2022. októberi menesztése óta nem adott hírt magáról, és semmit nem tudni a sorsáról. A csecsen forrásokra hivatkozó VChK-OGPU azt írta, hogy Szulejmanovot élve temették el, előtte pedig kínszenvedésnek tették ki őt.


Elhan Szulejmanovot lassan egy éve nem látta senki, és nem is hallottak felőle     Fotó: X (Twitter)


Dmitrij Gudkov orosz ellenzéki politikus úgy véli, Moszkva következő áldozata Ramzan Kadirov csecsen vezető lehet – számolt be az Index. Kadirov megítélése sokat romlott a Putyinhoz hű titkosszolgálati és politikai körökben, aminek az oka, hogy Kadirov sokáig Prigozsin szövetségesének számított, és kiállt mellette, amikor az egykori Wagner-vezér kemény kritikával illette az orosz védelmi minisztériumot.

A politikus biztos abban, hogy elkerülhetetlen a konfliktus az orosz vezetés és Ramzan Kadirov között, ugyanis a csecsen hadúr ma az orosz államiság egyik legnagyobb ellenfele. Jól felkészült magánhadsereg áll a rendelkezésére, ezenfelül befolyásos kapcsolatokkal rendelkezik az orosz biztonsági apparátuson kívül is. Ez sokaknak nem tetszik, emiatt folyamatosan nő a belső feszültség.