EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Öt euró egy gombóc fagyiért? Az elszabadult horvát tengerparti árak

Külföldi hírek
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Nem az a kérdés, hogy drága, hanem hogy miért ennyire – a horvát pénzügyminiszter szerint nagy baj lehet még ebből.

„Drága, drágább, Horvátország”ezzel a nem túl kellemes szuperlatívuszával írta le nemrég egy osztrák bulvárlap az árak alakulását abban az országban, amely Olaszország mellett egyébként az osztrákok legkedveltebb külföldi úti célja. Mostanában a német sajtó kezdte elemezni a jelenlegi horvátországi árak okait és lehetséges következményeit. Az írásokat a horvát Vecernji list is szemlézte.

A napi.hu szerint az euró úgy tűnik, valóban igazolta „teuró” hírnevét. Ugyanis Németországban így nevezték el a közös valutát az euró bevezetése után, a teuer németül drágát jelent. Horvátországban – mint ismert – ez év eleje óta az euró a hivatalos fizetőeszköz.

„Sokak számára úgy tűnik, hogy az Adria luxuscélponttá válik. Az internet és a bulvársajtó tele van panaszokkal a dalmáciai és isztriai árakkal kapcsolatban”írja a FAZ. A magas árakra példaként említik az 5 eurós dubrovniki fagyigombócot, vagy egy hamburgert, amely állítólag 22 euróra rúg az egyik isztriai városban.


Dubrovnikban a magas árak ellenére egyetlen lakosra 36 turista jut nagy átlagban    Fotó: Pixsell


A FAZ közli Marko Primorac horvát pénzügyminiszter nyilatkozatát is, aki június végén nyilvánosan fakadt ki az árak alakulása miatt. Arra figyelmeztetett, hogy ha ez a tendencia folytatódik, az veszélyeztetheti a turisztikai szezont, vagyis hosszú távú (negatív) hatásai lehetnek – írja a frankfurti napilap.

A turizmus pedig – jegyzi meg a FAZ – Horvátország legfontosabb gazdasági ága. Primorac kételyeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy valóban indokolt volt-e a részben igen magas áremelés, és emlékeztetett a kormány intézkedéseire, köztük az energiatámogatásokra és a turizmusnak nyújtott kedvezményekre – jegyzi meg a FAZ. Idézi Primorac akkori végkövetkeztetését: Túl magasak az árak!

Persze a német lap azt is megjegyzi, hogy akadnak olyan nevezetességek, ahol mondjuk, nem lenne nagy baj, ha némileg elmaradoznának a turisták. Külön kiemelik Dubrovnikot, ahol lassan lépni sem tudnak a látogatóktól és egyetlen lakosra 36 turista jut nagy átlagban.