EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Megkoronázták III. Károly királyt – egy egész életen át várt erre a pillanatra

Külföldi hírek
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: BBC

II. Erzsébet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án elhunyt, és halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.

Immár minden a helyére került, újra megkoronázott királya van Nagy-Britanniának. Ugyanis lll. Károlyt és hitvesét, Kamillát 2300 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő – köztük a magyar köztársasági elnök, Novák Katalin – jelenlétében koronázta meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban. Az udvar a brit kormánnyal egyeztetve 203 országból hívott meg vendégeket a ceremóniára.

Legutóbb itt koronázták meg hetven éve, 1953. június 2-án, trónra lépése után csaknem másfél évvel az akkor 27 esztendős II. Erzsébet királynőt, III. Károly édesanyját, és 1066 karácsonyán a normann hódítót, I. Vilmost is. II. Erzsébet életének 97., uralkodásának 71. évében, tavaly szeptember 8-án elhunyt, és halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó.A ceremónián III. Károly feleségét, Kamillát is megkoronázták, mivel a brit monarchikus szokásjog alapján a férfi uralkodók hitvesét a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás illeti meg. A királyi házaspárt a Diamond Jubilee State Coach, vagyis a gyémántjubileumi, hat ló vontatta állami hintó szállította a Buckingham palotától mintegy két és fél kilométerre emelkedő apátsághoz.