EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Uniós katonák Mozambikban?

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: Flickr

Az afrikai ország nemrégiben kérte az Európai Unió segítségét fegyveres erőinek kiképzéséhez az országban egyre gyakrabban tapasztalt terrorista tevékenység elleni küzdelemhez és a biztonsági helyzet stabilitására.

Úgy tűnik, az Európai Unió fontolóra veszi, hogy katonai kiképző missziót küldjön Mozambikba, a misszió segítene felszámolni az iszlamista terrorista csoportok jelentette fenyegetést és az annak nyomán kialakult feszültséget az országban. Mindezt Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője jelentette be Brüsszelben, a tagországok védelmi ügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóját követően.

Ugyanis Mozambik nemrégiben kérte az Európai Unió segítségét fegyveres erőinek kiképzéséhez az országban egyre gyakrabban tapasztalt terrorista tevékenység elleni küzdelemhez és a biztonsági helyzet stabilitására. Borrell úgy véli, fontos lenne, ha még az év vége előtt megvalósulhatna az afrikai ország ilyen módon történő támogatása. A mozambiki szerepvállalás hasonló lenne az EU nyugat-afrikai, vagy a Száhel-övezetében szerepet vállaló, az iszlamista lázadókkal küzdő nemzetbiztonsági erőknek szakértői képzést és tanácsokat nyújtó EU-misszióhoz.


A katonai misszió segítene felszámolni az iszlamista terrorista csoportok jelentette fenyegetést     Fotó: Flickr


Maga a misszió inkább katonai, mint polgári misszió lenne, vagyis az EU-tagállamok fegyveres erői katonai oktatókat küldenének az országba. Portugália már felajánlotta, hogy civil személyzetet és katonai oktatókat küld Mozambikba, ha az elképzelés megvalósul.