EUR: 387,57 Ft
USD: 369,61 Ft
CHF: 401,84 Ft
GBP: 446,78 Ft
RON: 77,91 Ft
RSD: 3,31 Ft

Meggyilkolták az olasz nagykövetet Kongóban

Külföldi hírek
10perc.hu/Fiát Gábor
2 éve
Kiemelt kép: France24

ENSZ-konvoj elleni fegyveres támadás áldozata lett Luca Attanasio, Olaszország kinshasa-i nagykövete a ruandai határ közelében.

Luca Attanasio, Olaszország kinshasa-i nagykövete egy ENSZ-konvojt ért fegyveres támadás következtében életét vesztette hétfőn a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, a ruandai határ közelében. A konvojt a Virung Nemzeti Park területén fekvő Kanyamakoro város közelében érte fegyveres támadás. Az akcióban a nagykövet mellett olasz nemzetiségű testőre, valamint egy kongói sofőr is elhunyt. A kongói belügyminisztérium jelentése szerint a támadók további négy személyt elraboltak.

A konvojt hat, AK-47-es géppisztolyokkal és machetékkel felszerelt fegyveres támadta meg. Figyelmeztető lövésekkel kényszerítették az utasokat autóik elhagyására, majd a park sűrű bokrai közé vezették őket, ahol az egyik sofőrt azonnal meggyilkolták a kongói elnöki hivatal beszámolója szerint. Közelben tartózkodó parkőrök és kongói katonák észlelték a lövést, így hamarosan rajtaütöttek a támadókon. Sikerült is kiszabadítaniuk a nagykövetet, előtte azonban súlyos sebet ejtettek rajta elrablói, akik testőrét is megölték.


A konvojt a Virung Nemzeti Park területén fekvő Kanyamakoro város közelében, a csillaggal jelölt helyen érte fegyveres támadás     Forrás: France24


A római székhelyű Világélelmezési Program (WFP) közlése szerint a 43 éves, három gyermeket nevelő nagykövet egy tényfeltáró ENSZ-misszió tagjaként tartózkodott a tartományban. Miután súlyos sebesülést szenvedett, a Gomai kórházba szállították kritikus állapotban. Életét azonban nem tudták megmenteni.

A kelet-kongói Kivu régióban a biztonsági helyzet jelentősen romlott az elmúlt években. A területen négy fegyveres csoport aktív, köztük a Demokratikus Erők Ruanda Felszabadításáért (FDLR) nevű szervezet, melyet a kongói belügyminisztérium felelősnek tart a támadásért. Időközben a ruandai hutu lázadók tagadták, hogy felelősek lennének a magasrangú diplomata haláláért. A ruandai és a kongói hadsereg áll a „gyáva gyilkosság” hátterében- áll az AFP hírügynökséghez eljuttatott közleményükben.


Az elmúlt évtizedben több mint 200 parki őr vesztette életét a A Virung Nemzeti Parkban a fegyveres bandákkal vívott harcok során     Fotó: France24


A Virung Nemzeti Park Afrika legrégebbi nemzeti parkja, a világhírű hegyi gorillák otthona többek között. Gyakoriak errefelé a rajtaütések, emberrablások: 2019-ben két brit turistát raboltak el itt fegyveresek a France24.com beszámolója szerint. Az elmúlt évtizedben több mint 200 parki őr vesztette életét a fegyveres bandákkal vívott harcok során. Az ENSZ menekültügyi ügynöksége, az UNHCR múlt heti jelentése szerint több mint 2000 polgári lakost öltek meg Kivu tartományban tavaly.