EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Orosz szál lenne Pelosi ellopott laptopja mögött?

Külföldi hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: Guardien

Egy 22 éves nőt tartóztatott le az FBI a számítástechnikai eszköz ellopása miatt, ami a Capitolium január 6-i ostroma során tűnt el.

Amikor január 6-án Donald Trump beszédét követően a hívei megtámadták a Capitolium épületét – éppen Joe Biden leendő elnök szavazatainak hitelesítése zajlott a törvényhozás épületében –, a kavarodásban eltűnt Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti házelnökének a laptopja. Az FBI azóta letartóztatott egy 22 éves nőt, mert a gyanújuk szerint a pennsylvaniai Riley June Williams volt a tettes, és állítólag az orosz hírszerzésnek akarta eladni a számítástechnikai eszközt és egy szintén eltulajdonított külső merevlemezt.


A Capitolium január 6-i ostroma alatt tűnt el Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti házelnökének a laptopja    Fotó: freepik.com


A The Guardian szerint az FBI egy szemtanúra hivatkozva úgy tudja, a gyanúsított a házelnök laptopját egy oroszországi barátjának akarta elküldeni, aki aztán a készüléket az orosz Külső Hírszerző Szolgálatnak (SZVR) adta volna el, de mindez ismeretlen okból kudarcot vallott. A szemtanú, aki nem más, mint a nő exbarátja, állítása szerint a laptop még a nő birtokában van, vagy már megsemmisítette.


Az FBI szerint  a pennsylvaniai Riley June Williams volt a tettes     Fotó: FBI


Ugyanakkor a fiatal nő ellen garázdaság és az amerikai törvényhozás épületébe történt erőszakos behatolás a vád – ezek alapján körözik –, de lopás nem szerepel a felsorolt bűnök között. Riley June Williams – aki jelenleg szökésben van – többször is jól látszik a január 6-i eseményeket rögzítő felvételeken a Capitolium épületében, többek között Pelosi irodájánál is.