EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Vita Biden és Netanjahu között Gáza miatt! Az amerikaiak ellenzik az övezet megszállását

Izraeli-palesztin háború
10perc.hu
3 hete
Kiemelt kép: BBC

Izrael összehangolt műveletben behatolt Gáza szívébe, szárazföldön, vízen és levegőben összehangoltan történt a város lerohanása.

Az izraeli csapatok behatoltak Gáza szívébe, jelentette be Joav Gallant izraeli védelmi miniszter napra pontosan egy hónappal azután, hogy a Hamász október 7-én támadást indított az ország ellen – írja a BBC. Galant közlése szerint szárazföldön, vízen és levegőben összehangoltan történt a város lerohanása.

A Hamász katonai szárnya azt állítja, hogy súlyos veszteségeket okozott az izraeli erőknek, és több az izraeli katonai járművet lőttek ki. A legkeményebb harcok szerintük leginkább Gáza nyugati részén lévő Beach menekülttábor és Beit Hanoun közelében, Gáza északkeleti sarkában zajlanak.

Mindeközben Benjamin Netanjáhu miniszterelnök is arról beszélt, hogy a katonák már Gázában hajtanak végre operációkat, miután bekerítették a várost. A kormányfő egyúttal arra kérte a lakosokat, hogy menjenek délre, majd az ABC News-nak adott interjújában kijelentette, a Gázai-övezetet azoknak kell a jövőben kormányoznia, akik nem akarják ott folytatni, ahol a Hamász abbahagyja.

Az Amerikai Egyesült Államok ellenzi, hogy Izrael a háborút követően is megszállás alatt tartsa a Gázai-övezetet – számolt be a Guardian. John Kirby, a Fehér Ház szóvivője szerint ez nem lenne a megfelelő cselekedet. Mint mondta, Izrael és az USA barátok, de nem értenek egyet mindenben.

Netanjáhu és Biden nem mindig ugyanazt az álláspontot képviselik – közölte Kirby a fent említett ABC News-interjúra reagálva.