EUR: 380,12 Ft
USD: 347,01 Ft
CHF: 394,37 Ft
GBP: 438,24 Ft
RON: 76,44 Ft
RSD: 3,24 Ft

Tragédia Gázában! Legalább 500 áldozata van egy kórházat ért bombatámadásnak

Izraeli-palesztin háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: X (Twitter)

A palesztinok Izraelt, utóbbi pedig az Iszlám Dzsihádot vádolja a kórházi robbanásért, a támadás miatt elmarad az Ammanban mára tervezett csúcstalálkozó.

A Hamász iszlamista szervezet uralta Gáza övezet egészségügyi minisztériuma szerint legalább 500 halálos áldozata és sebesültje van egy gázai kórházat ért izraeli légicsapásnak. A tárca szóvivője szerint a sebesültekkel és menedéket keresőkkel teli Al-Ahli baptista kórházat érte találat. A helyszíni felvételeken lángba borult termeket, kitört ablakokat, testrészeket lehetett látni.

Ha Izrael felelőssége megerősítést nyer a támadásért, úgy ez a 2008 óta zajlott öt Gáza övezeti háború legtöbb áldozatot követelő izraeli bombatalálata. A gázavárosi kórházak az izraeli légicsapások elől menekülők százainak nyújtanak menedéket, miután Izrael felszólította a lakosságot, hogy hagyja el az övezet északi részét.

A gázai polgári védelem vezetője az al-Dzsazíra pánarab hírtévének 500-nál több halálos áldozatról beszélt. Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett.


 A Hamász az izraeli hadsereget okolja, míg Izrael az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétatámadását okolja a tragédiáért    Fotó: X (Twitter) 


Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy azt mondta, vizsgálják az esetet, és ahogy megtudják a részleteket, tájékoztatják a nyilvánosságot. Mára aztán bejelentették, hogy az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást a Gázai övezetben. A hírszerzési információk és számos forrás alapján a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a felelős a gázai kórházat eltaláló rakéta indításáért - jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője hivatalos közleményében.

„A hadsereg működési rendszereinek elemzéséből kiderült, hogy ellenséges rakétákat lőttek Izraelre, amelyek elhaladtak a kórháznál a becsapódás idején" - közölték a katonai illetékesek az adatok átvizsgálása és tanulmányozása alapján. Az izraeli külügyminisztérium közzétett olyan felvételeket, amelyeken Izrael felé indított rakéták láthatók a kórház robbanása közben.

Az izraeli külügyminisztérium is közleményt adott ki, amelyben a hadsereg álláspontját idézte, miszerint az Iszlám Dzsihád sikertelen rakétakilövése okozta a több száz palesztin életét követelő robbanást a Gázai övezet Zeitun negyedében. Jaír Lapid, a kneszet ellenzéki vezetője a katonai közlemény után azt írta, hogy "nemcsak a mi gyermekeinket ölik meg, hanem az ő gyermekeiket is".


Joe Biden nem utazik Ammanba, mert Jordánia a tragédia miatt lemondta a csúcstalálkozót     Fotó: CNN


A tragédia mellett van egy másik negatív hozadéka a rakétatámadásnak. Ugyanis Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a Gázai-övezet kórházát érő rakétatámadás miatt.

Dina Kawar, Jordánia Egyesült Államokban akkreditált nagykövete megerősítette a találkozó törlését, amit azzal magyarázott, hogy ez nem a megfelelő pillanat a tanácskozásra. Ajman Safadi, Jordánia külügyminisztere ma hajnalban az Al-Jazeera arab nyelvű adásának úgy fogalmazott: "Jelen pillanatban nincs értelme másnak, mint megállítani ezt a háborút. Semmi haszonnal nem jár egy ilyen csúcstalálkozó jelenleg."

Az eredeti tervek szerint az amerikai elnök Ammánban Abdullah jordán királlyal és Abdel Fattáh asz-Sziszi egyiptomi elnökkel és Mahmud Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével egyeztetett volna. A palesztin vezető volt az első, aki bejelentette, nem vesz részt a találkozón, ezt követte a jordán visszalépés.