387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tragédia Gázában! Legalább 500 áldozata van egy kórházat ért bombatámadásnak

10perc.hu
2023. 10. 18.
Tragédia Gázában! Legalább 500 áldozata van egy kórházat ért bombatámadásnak

A palesztinok Izraelt, utóbbi pedig az Iszlám Dzsihádot vádolja a kórházi robbanásért, a támadás miatt elmarad az Ammanban mára tervezett csúcstalálkozó.

A Hamász iszlamista szervezet uralta Gáza övezet egészségügyi minisztériuma szerint legalább 500 halálos áldozata és sebesültje van egy gázai kórházat ért izraeli légicsapásnak. A tárca szóvivője szerint a sebesültekkel és menedéket keresőkkel teli Al-Ahli baptista kórházat érte találat. A helyszíni felvételeken lángba borult termeket, kitört ablakokat, testrészeket lehetett látni.

Ha Izrael felelőssége megerősítést nyer a támadásért, úgy ez a 2008 óta zajlott öt Gáza övezeti háború legtöbb áldozatot követelő izraeli bombatalálata. A gázavárosi kórházak az izraeli légicsapások elől menekülők százainak nyújtanak menedéket, miután Izrael felszólította a lakosságot, hogy hagyja el az övezet északi részét.

A gázai polgári védelem vezetője az al-Dzsazíra pánarab hírtévének 500-nál több halálos áldozatról beszélt. Mahmúd Abbász palesztin elnök háromnapos gyászt hirdetett.


 A Hamász az izraeli hadsereget okolja, míg Izrael az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétatámadását okolja a tragédiáért    Fotó: X (Twitter) 


Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy azt mondta, vizsgálják az esetet, és ahogy megtudják a részleteket, tájékoztatják a nyilvánosságot. Mára aztán bejelentették, hogy az Iszlám Dzsihád terrorszervezet elhibázott rakétakilövése okozta a kórházi robbanást a Gázai övezetben. A hírszerzési információk és számos forrás alapján a palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a felelős a gázai kórházat eltaláló rakéta indításáért - jelentette be az izraeli hadsereg szóvivője hivatalos közleményében.

„A hadsereg működési rendszereinek elemzéséből kiderült, hogy ellenséges rakétákat lőttek Izraelre, amelyek elhaladtak a kórháznál a becsapódás idején" - közölték a katonai illetékesek az adatok átvizsgálása és tanulmányozása alapján. Az izraeli külügyminisztérium közzétett olyan felvételeket, amelyeken Izrael felé indított rakéták láthatók a kórház robbanása közben.

Az izraeli külügyminisztérium is közleményt adott ki, amelyben a hadsereg álláspontját idézte, miszerint az Iszlám Dzsihád sikertelen rakétakilövése okozta a több száz palesztin életét követelő robbanást a Gázai övezet Zeitun negyedében. Jaír Lapid, a kneszet ellenzéki vezetője a katonai közlemény után azt írta, hogy "nemcsak a mi gyermekeinket ölik meg, hanem az ő gyermekeiket is".


Joe Biden nem utazik Ammanba, mert Jordánia a tragédia miatt lemondta a csúcstalálkozót     Fotó: CNN


A tragédia mellett van egy másik negatív hozadéka a rakétatámadásnak. Ugyanis Jordánia lemondta a Joe Biden részvételével tervezett regionális csúcstalálkozót a Gázai-övezet kórházát érő rakétatámadás miatt.

Dina Kawar, Jordánia Egyesült Államokban akkreditált nagykövete megerősítette a találkozó törlését, amit azzal magyarázott, hogy ez nem a megfelelő pillanat a tanácskozásra. Ajman Safadi, Jordánia külügyminisztere ma hajnalban az Al-Jazeera arab nyelvű adásának úgy fogalmazott: "Jelen pillanatban nincs értelme másnak, mint megállítani ezt a háborút. Semmi haszonnal nem jár egy ilyen csúcstalálkozó jelenleg."

Az eredeti tervek szerint az amerikai elnök Ammánban Abdullah jordán királlyal és Abdel Fattáh asz-Sziszi egyiptomi elnökkel és Mahmud Abbásszal, a Palesztin Hatóság vezetőjével egyeztetett volna. A palesztin vezető volt az első, aki bejelentette, nem vesz részt a találkozón, ezt követte a jordán visszalépés.

Főkép forrása:
X (Twitter)

További cikkek