EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Már a menekülésből is politikát csinálnak! Egyre nehezebb kijutni Izraelből

Izraeli-palesztin háború
10perc.hu
1 hónapja
Kiemelt kép: AFP

Légi úton egyre nehezebb és veszélyesebb elhagyni Izraelt, míg szárazföldi úton ez négy határátkelőn lehetséges, három helyen Jordánia, egy helyen pedig Egyiptom irányába.

A helyzet továbbra is rendkívül aggasztó Izraelben, még zajlanak a fegyveres műveletek, rendszeresen óvóhelyre kell menniük a tel-avivi magyar nagykövetség dolgozóinak is. „Természetesen 24 órás szolgálatot tartunk. Természetesen itt, Budapesten is megemelt konzuli létszámmal dolgozunk annak érdekében, hogy mindenkivel, aki konzuli védelemre regisztrált, folyamatosan tudjuk tartani a kapcsolatot, és segítséget tudjunk nyújtani" - jelentette ki Szijjártó Péter.

A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy hazugságot terjesztenek azok, akik arról beszélnek, hogy a nagykövetség nem tartja velük a kapcsolatot, ez pontos dokumentációval bizonyítható.

"Értesültünk arról is, hogy azon turistacsoport egyes tagjai, akik a hét elején visszautasították a mentesítő járaton hazautazás lehetőségét, mondván, hogy még kirándulnak, most, hogy törölték a kereskedelmi járatukat, megpróbáltak alarmírozni egyes magyarországi médiumokat annak érdekében, hogy befeketítsék és hiteltelenítsék a konzul kollégák munkáját" – mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette, pontos nyilvántartásuk van mindazon magyar állampolgárokról Izraelben, akiknek felajánlották a mentesítő járattal való távozás lehetőségét vasárnap és hétfőn, ugyanakkor ők további kirándulásuk miatt az Izraelben maradást választották. „Természetesen most nekik is próbálunk segíteni kijutni" – közölte a külügyminiszter.


Szijjártó Péter bejelentette, pontos nyilvántartásuk van mindazon magyar állampolgárokról Izraelben, akiknek felajánlották a mentesítő járattal való távozás lehetőségét vasárnap és hétfőn     Fotó: Facebook


Már a járatok egy nagy részét üzemeltető török légitársaság is törölte a járatait, az izraeli El Al budapesti járatai pedig hol el tudnak jutni Tel-Avivig, hol már Larnacán leszállnak, és onnan visszafordulnak. Amennyiben egy-egy járat eljut Tel-Avivba, a repülőtéren tartózkodó konzulok a fennmaradó helyekre próbálják feltenni a magyar utasokat, előző nap így sikerült kijutnia az országból öt embernek.

Légi úton egyre nehezebb és veszélyesebb elhagyni Izraelt, míg szárazföldi úton ez négy határátkelőn lehetséges, három helyen Jordánia, egy helyen pedig Egyiptom irányába. Ezek a határátkelőhelyek alapvetően a nappali órákban vannak nyitva, erről is folyamatosan tájékoztatják az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárokat.

A miniszter úgy véli, ha a helyzet az izraeli konfliktus kapcsán eszkalálódik, akkor az emberiség történetének egyik legsúlyosabb humanitárius katasztrófájával nézhetünk szembe az elkövetkezendő időszakban.