EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

„Rövidesen jönnek az új magyar dalaim” – interjú Király Viktorral

Interjúk
10perc.hu/B. Molnár László
2 éve
Kiemelt kép: Instagram/Király Viktor

Amíg a This Is How I Walk már megkezdte hódító útját a nyugat-európai rádiókban, addig Király Viktor itthon is a könnyűzenei piac meghódítására készül. Írja már a hazai közönségnek szánt dalokat, miközben büszke apukaként az első karácsonyára készül feleségével és kisfiával.

- Nemrég jelent meg egy felmérés, mely szerint a hazai könnyűzenei iparág értékének mintegy hatvan százalékát elveszítette idén, az előadók komoly gazdasági gondokkal küzdenek. Egyetért ezzel?

- Teljes mértékben egyetértek a felmérés megállapításával. Ugyanis senki se felejtse el, hogy a zenészeknek, a stábjainak nem egy-két bulija, hanem az összes elmaradt, ami elképesztő bevételkiesést okozott valamennyiünk számára. Pontosan tudom, hogy más ágazatokat is kétvállra fektetett a jelenlegi helyzet, de ebben a vis majorban mi nem sok mindent kaptunk cserébe. Ugyanakkor azt hiszem, nincs köztünk olyan, aki nem osztaná azt a nézetet, miszerint az egészség a legfontosabb, ám azt viszont hiányoljuk, hogy nem sok felelősségvállalást látunk azoktól, akiknek egyébként legalább egy elnézést illene a zenei társadalom felé mondaniuk.


A zenészeknek, a stábjainak nem egy-két bulija, hanem az összes elmaradt     Fotó: Instagram/Király Viktor


- Éppen ezért nem volt nagyon bátor dolog kihozni ebben a helyzetben azt a dalt, amitől a nemzetközi karrierjének beindulását várja?

- Amikor kihoztuk az új dalt, a This Is How I Walk című slágergyanús szerzeményt, pontosan tisztában voltunk azzal, ha nem sújtaná az egész világot a koronavírus-járvány, akkor jóval előrébb tartanánk. Bob Sinclair ugyan mindent megtesz a dal sikeréért, már hat francia rádióba elvitte magával, ám az igazi befutáshoz az kellene, hogy a rádiós premierek mellett egy turnéval is népszerűsítsük a nótát. Bob azt mondta, ha normális körülmények lennének, már régen túl lennék néhány fellépésen Franciaországban, ahol valamelyik rádió szervezte turnén lennénk mindketten. Ráadásul klip sem készült a dalhoz. Ahhoz, hogy egy nóta slágerré váljon, és befusson nemzetközileg, ahhoz bizony szükséges a vizuális jelenlét is. Ezzel együtt büszke vagyok az eddigi adatokra, hiszen nemcsak a francia és a magyar, hanem a belga rádiók is felkapták a dalt. Persze utóbbin nem csodálkozom, ugyanis a belga Janee közreműködésével született meg a This Is How I Walk.

- Lehet, hogy külföldön hamarabb lesz befutott sztár, mint itt Magyarországon, ahol igencsak változó a közönség részéről az Ön megítélése…

- Nem tudom, de az kétségtelen tény, hogy bizony a hazai megítélésemben hullámhegyek és völgyek váltogatták egymást. Sosem felejtem el, amikor 2008-ban megnyertem a Megasztárt, én voltam a cuki amerikai magyar fiú, akinek olyan különleges, de aranyos akcentusa van. Ma már pontosan tudom, miért nem voltam képes kiaknázni a műsor adta lehetőségeimet, ugyanis angol számokat énekeltem. majd a sikert hajhászva váltottam, és kiadtuk a magyar lemezemet, mert azt hittük, ez kell. Hát, nem lett átütő sikere… Évek mentek el, mire rájöttem, autentikusnak kell lennem, és a magyar számok mellett igenis angolul is énekelnem kell, mert a közönség ezt szokta meg tőlem, így kedveltek meg az emberek.


Amikor 2008-ban megnyerte a Megasztárt, ő volt a cuki amerikai magyar fiú, akinek olyan különleges, de aranyos akcentusa van     Fotó: Instagram/Király Viktor


- Ha ez igaz, rövidesen jönnek a magyar dalai is?

- Így van, a This Is How I Walk után rövidesen jönnek az új magyar dalaim. Fontos számomra, hogy legyenek magyar slágereim, ugyanis egy fellépésen a közönség ezt tudja velem együtt énekelni. Márpedig egy olyan zeneszerző-énekes számára, mint amilyen én vagyok, nagyon fontos ez a fajta visszajelzés a közönségem részéről.

- Mennyi dalt írt eddig összesen? Számolja őket egyáltalán?

- Amióta zeneszerzéssel próbálkozom, úgy ezer körül lehet a dalaim száma. Persze ebből sok vált polcdallá, ugyanúgy, mint másoknál. Megcsinálom a dalt, majd ha úgy érzem, még nincs itt az ideje, akkor elengedem, és felkerül a polcra.

- A dalai esetében a zene és a szöveg is saját szerzemény?

- A zeneszerzésben egy bizonyos szintig, és ebbe a hangszerelés is beleértendő, mindent én csinálok. Ugyanis rám az a jellemző, hogy minden hangszeren játszom, de ugyanakkor semelyiken. Viszont a szövegírás az más. Angolul például egyedül írom a dal mellé a szöveget, ilyenkor a hangszerelésben veszek valakit magam mellé. A magyarhoz viszont el kell a segítség. Persze nehogy azt higgye valaki, hogy egyszerű lenne mindez, azaz én leírom angolul, aztán valaki, aki nálam sokkal jobban bírja a magyar nyelvet, egyszerűen lefordítja azt. Ugyanis számtalan esetben kiderült már, és ezt én is megtapasztaltam, ami menő vagy humoros angolul, az messze nem biztos, hogy ugyanolyan jó magyarul.


Saját bevallása szerint rá az a jellemző, hogy minden hangszeren játszik, de ugyanakkor semelyiken    Fotó: Instagram/Király Viktor


- Állandó szerzőtársa van a magyar dalok esetében?

- Véletlenszerűen dolgozom együtt emberekkel, ami egyébként nem jelenti azt, hogy egy-egy partnerrel ne tudnék huzamosabb ideig együtt dolgozni. Jelenleg is így van, Lombos Márton a szövegírótársam. Jól kijövünk egymással, háromféle módszert alkalmazunk, és eddig mindez bevált. Van úgy, hogy angolul megírom a szöveget, és annyira ütősnek tartom, hogy ragaszkodom a pontos fordításhoz. Van úgy, hogy írok egy angol alapot, majd odaadom neki, hogy írj ez alapján egy jó magyar szöveget. És van a harmadik, amikor elvetjük az angolt, és közösen indulunk neki a nulláról. Én pontosan tudom, mi az erősségem és a gyengém, így elfogadom, ha valakinek jobb ötlete van az enyémnél.

- Térjünk vissza a legújabb dalához, a This Is How I Walk című slágerhez egy kérdés erejéig. Miután más lehetősége nem nagyon volt, így azért vállalta be a TV2-ön zajló, Nicsak, ki vagyok zenei showműsor egyik ítészének szerepét? Így legalább a képernyőn ottvan?

- Noha sok felkérést visszamondtam eddigi karrierem folyamán, ezt mindenképpen elvállaltam volna, akkor is, ha nincs a This Is How I Walk. Ugyanakkor nem tagadom, ez a fajta szerepvállalás segít fenntartani az imidzsemet. Mindig is televíziós szereplő voltam, annak idején a hazai Megasztár mellett az amerikai Voice-ban ismert meg a közönség. Ezekben versenyeztem, ám azóta több műsorban vállaltam zsűrizést. Szívesen véleményezem más produkcióját, és a mostani műsorban végül is ez a feladatunk.


Ez a fajta szerepvállalás segít fenntartani az imidzsemet - vallja Király Viktor       Fotó: TV2


- Azt is kedveli, ha az Ön teljesítményéről mondanak véleményt?

- Ha valaki előadóművészként dolgozik, akkor annak tudomásul kell vennie azt, hogy bizony kaphat kritikákat is. Nem kényelmes mindez, és bizony hazudik az, aki azt mondja, ő bizony szereti a kritikákat. De ez az életünkkel, a munkánkkal jár, és tanulni is lehet belőle.

- Immár édesapa is lett, hiszen megszületett kisfia. Nagyon megváltozott az apaszerep miatt?

- A jelenlegi egészségügyi helyzet úgy hozta, hogy igazi itthon ülő apuka vált belőlem. Egy dologban tényleg megváltoztam, sokkal paranoiásabb vagyok, mint korábban. A gyermekem miatt hihetetlen felelősséget érzek, félek mindentől, amivel neki bajt, gondot okozhatok. Egész biztos vagyok abban, hogyha most még ketten lennénk Anitával, annyira nem zavarna a járványhelyzet, és megpróbálnék boldogságot lelni ebben a szürkeségben. Mindenesetre szülőként abszolút szabálykövetők lettünk, március óta ki sem mozdultunk Magyarországról. Mindenesetre megígértem a feleségemnek, ha vége ennek a bezártságnak, azonnal elviszem valahova külföldre nyaralni.


Ha testvérével, Lindával beszél, bizony a legtöbbször a szakma a téma kettejük között     Fotó: Instagram: Király Viktor


- És a család többi tagja? A testvéreivel miként tudja tartani a kapcsolatot?

- Mivel Linda szintén itt él, így vele azért sokat találkozunk. nem titok, ekkor szinte kivétel nélkül szakmázunk. Ikertestvéremmel, a New Yorkban élő Bennel viszont nagyon keveset szakmázunk, holott minden dalomat elküldöm neki. Ő igazi nyers véleményalkotó, azonnal megmondja, jó vagy rossz valami. Hármunk közül ő a nyugodt, míg mi Lindával bizony temperamentumosak vagyunk, így elég hangulatosak azok a percek, amikor egyszerre hárman beszélünk. Nem titok, túlzottan is adok a véleményükre. Volt rá példa, hogy elvették a saját gondolatom egy dallal kapcsolatban, de volt olyan is, amikor egyszerűen nem hagytam magam, akkor is megcsináltam, ha nekik nem volt jó véleményük. Sosem felejtem el, amikor kész lett a Fire című számom, rajtam kívül senki sem látta benne a slágert, ment a harc, kiadjuk-e. Ragaszkodtam hozzá, és igazam lett, hisz pályafutásom egyik legnagyobb sikere lett a dal.

- Első karácsonyuk lesz szülőként. A kis Kolen miatt elszabadult a fantázia?

- Egy biztos, teljesen más lesz ez a karácsony, mint a korábbiak. Nem tartottuk kordában magunkat, ha róla volt, van szó. Már most áll a nagy karácsonyfa a lakásban, ajándékokkal körül pakolva. Már észrevette azt a csillogó nagy valamit, látom rajta, élvezi a helyzetet. Persze Anitával egymásra is figyeltünk, ugyanúgy, mint eddig, és megtaláljuk ilyen körülmények között is a szeretet ünnepének minden szépségét.