EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Brutális támadás indult itthon a bankszámlák ellen

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Naponta 75 millió forintot csalnak el a magyar bankkártya- és bankszámla-tulajdonosoktól, negyedév alatt csaknem hétmilliárd forintot vittek el a csalók.

Drámai módon emelkedik a digitális visszaélések értéke: az idén a második negyedévben a bankkártyáinkat és a bankszámláinkat ért kár összege meghaladta a 6,92 milliárd forintot – írja a 24.hu. Egyetlen negyedév alatt több mint 45 százalékkal növekedett a kárérték, az első negyedévben még „csak” 4,76 milliárd forint kárt jegyeztek fel a bankok.

Naponta pedig már 75 millió forintot tettek zsebre a csalásokkal, a visszaélésekben érintett pénzek több mint 70 százaléka, közel 5 milliárd forint a bankszámlákról tűnt el. Az idei első félévben elcsalt pénzek 11,68 milliárdos összege 25 százalékkal haladja meg azt a kárértéket, ami 2017 és 2021 között 4 év alatt összesen keletkezett a magyar elektronikus fizetési piacon.

Hiába van a visszaélések számában továbbra is 90 százalék körüli súlya a bankkártyás csalásoknak, a kárértékben a bankkártyás visszaélések aránya nem éri el a 28 százalékot. A bankkártyapiacon a kétfaktoros hitelesítés miatt a csalók dolga is nehezebb.

Az egy csalásra jutó átlagösszeg a bankkártyák esetében alig haladta meg a 42 ezer forintot, ezzel szemben a számla-lecsupaszítások esetében az átlagösszeg meghaladta az 1,065 millió forintot.

Amíg a bankkártyás csalások teljes kárértékének 28 százalékát terhelték az ügyfelekre a bankok, a számlákat lecsapoló csalók szinte minden esetben úgy férnek hozzá a számlákon tárolt összegekhez, hogy az ügyfelek azok adatait valamilyen módon megosztják velük, a számlákat támadó csalók által okozott károk közel 93 százaléka a számlatulajdonosok kára, azokat senki nem téríti meg számukra.