EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

A nyugdíjkompenzáció pontos mértékéről szeptember végén dönt a kormány

Gazdasági hírek
10perc.hu
1 hete
Kiemelt kép: ATV

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, novemberben sor kerül nyugdíjkompenzációra.

"A törvény pontosan meghatározza, hogy a kötelezettségünk az, hogyha a nyugdíjemelésnél, a nyugdíjemelés mértékénél magasabb az infláció - illetve meg kell nézni a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációját is, és amelyik a magasabb, tehát a nyugdíjasok számára kedvezőbb számítási módot kell figyelembe venni - annak megfelelően kell kifizetni a különbözetet. Erre novemberben sor fog kerülni és lesz nyugdíjkompenzáció " - mondta el Gulyás Gergely tegnap, a szeptember 13-i Kormányinfó keretében.

Arról tehát, hogy mekkora lesz a nyugdíjemelés mértéke, valószínűleg szeptember végén tud dönteni a kormány. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint október első hetében szokott megjelenni a rendelet, amely hivatalossá teszi a döntést a nyugdíjkorrekcióról – írja a Pénzcentrum.

A legjobb esetben is, ha az infláció sokat csökkenne év végéig, 2,5 százalékos emeléssel számolhatnak az idősek - viszont a benzinárak emelkedése még belerondíthat az inflációs görbébe, ráadásul a nyugdíjasok az általános inflációnál legalább egy fél százalékkal nagyobb drágulást biztosan tapasztalhatnak. Így reálisabb legalább 3, de akár 4 százalékos emeléssel számolni.

Fontos, hogy mivel százalékos emelésről van szó, ezért egy nyugdíjas, akinek például 140 ezer forint a havi juttatása, 4 százalékos emelés esetén is 5 600 forintos emelésre és 61 600 forint egyösszegű visszamenőleges korrekcióra számíthat. Miközben egy 350 ezer forintos nyugdíjat kapó idős 14 ezer forintos emelést kaphat, és egy összegben plusz 154 ezer forintot kaphat novemberben. A százalékos emelések pedig csak mélyítik azt a szakadékot, amely az elszegényedő nyugdíjasok és a jómódúak között tátong.