EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Alanyi adómentes vállalkozó vagy? Nagyon figyelj, mert 12 millió felett már áfáznod kell!

Gazdasági hírek
10perc.hu
4 hete
Kiemelt kép: Freepik

Ráadásul a NAV naprakészen látja, hogy egy vállalkozás mivel foglalkozik, mekkora forgalmat bonyolít, melyik partnerétől mekkora bevételre tesz szert.

Nagyon sok vállalkozó, aki az adott esztendő elején az alanyi adómentességet választotta, nem figyeli év közben, hogy hol tart az adott adóévben a bevételek terén. Pedig nem ártana, ugyanis az alanyi adómentességnek is van éves értékhatára, amelyet átlépve az áfát fel kell számítani és megfizetni.

Mivel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) naprakészen látja, hogy egy vállalkozás mivel foglalkozik, mekkora forgalmat bonyolít, melyik partnerétől mekkora bevételre tesz szert, így a 12 millió forintos adómentesség értékhatárát elért vállalkozókat könnyen ki tudják szűrni. Ugyanis az efölötti bevétel után nemcsak fel kell számítani, de be is kell vallani, és meg is kell fizetni az áfát.

A revizorok vizsgálata több millió forint áfahiányt tárhat fel a „feledékeny” vállalkozónál, aminek következtében utólag egy csomó kellemetlenség származhat. A büntetés befizetésén túl a számlák javítása, az áfabevallások pótlása és az elmaradt adót befizetése.