EUR: 387,57 Ft
USD: 369,61 Ft
CHF: 401,84 Ft
GBP: 446,78 Ft
RON: 77,91 Ft
RSD: 3,31 Ft

Keddtől nagy változás jön a boltokban! Mutatjuk a részleteket

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Augusztus 1-től 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke.

Augusztus 1-jétől 15 százalékra nő a kötelező élelmiszerár-akciózás mértéke és bővül az akciózásra kijelölt élelmiszerek köre is - hívta fel a figyelmet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Az élelmiszerek kötelező árakciózása június 1-jén elindult. Az élelmiszerárak csökkentek, a bolthálózatok sorra jelentik be az újabb kedvezményeket.

A kormány holnaptól 10 százalékról legalább 15 százalékra emeli a kötelező bolti akciózás mértékét. Emellett kivezeti a 1,5 éve működő élelmiszer-árstopot. A kötelező akciózás az érintett termékkörökre is kiterjed. Az alapvető élelmiszerek tehát továbbra is kedvező áron lesznek megvásárolhatók.

A kötelező akciózás jelenleg is kiterjed a baromfihúsra, a sertés- és marhahúsra, a halra és halkonzervekre, a húskészítményekre, a tejre, tejfölre és helyettesítő termékekre, a joghurtra egyéb savanyított készítményekre, egyéb tejtermékre, a sajtra, vajra, margarinra és készítményeire, a kenyérre, péksüteményekre, a száraztésztára, rizsre, a lisztre, cukorra, a friss zöldségre, a friss gyümölcsre, a kávéra, teára, az ásványvizekre és üdítőitalokra - sorolta a GFM.


A kötelező akciózás jelenleg is kiterjed a kenyérre     Fotó: Pixabay


Augusztustól a kötelező akciózás kiegészül a kristálycukorral, a búzafinomliszttel, a napraforgó étolajjal, a házi sertés combbal, a csirkemellel és csirkefarháttal, a 2,8 százalékos UHT tejjel, a tojással, valamint az étkezési burgonyával, kivéve az újburgonyát.

A kormány döntése értelmében tehát a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében - az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz képest - legalább 15 százalékra emelkedik. Másrészt a kötelező akciózási szabályok kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. Ráadásul átmenetileg a fennmaradó 6 termékfajta árai sem lehetnek magasabbak, mint a beszerzési ár.