EUR: 393,07 Ft
USD: 373,75 Ft
CHF: 406,82 Ft
GBP: 454,93 Ft
RON: 79,01 Ft
RSD: 3,36 Ft

Jövőre vajon kinek kell és kinek nem illetéket fizetnie az ingatlanok után?

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A lakásvásárlások illetékének sorsáról, illetve az illetékmentességről még nem született döntés.

Tisztázódott tehát, hogy mi lesz a sorsa a legtöbb lakástámogatásnak. Van azonban még egy támogatási forma, amelynek sorsa bizonytalan, ez pedig az illetékmentesség. Jelenleg a CSOK támogatás igénybevételével vásárolt ingatlanok után nem szükséges illetéket fizetni.

Ez sem elhanyagolható kedvezmény, egy 50 millió forint értékű lakás vásárlásánál ugyanis ez a támogatás 2 millió forint kedvezményt jelent. Alapesetben ugyanis a vételár 4 százalékát teszi ki az illeték.

Idén a gyerekek után járó vissza nem térítendő támogatás kihasználásával az illeték megfizetése alól is mentesülhetünk. Ez az idei évben igaz is, ugyanakkor a Bankmonitor szakértői szerint egyáltalán nem biztos, hogy jövőre is automatikusan teljesülni fog ez az aranyszabály.

A „1990. évi XCIII. törvény az illetékekről” ugyanis az alábbiakat tartalmazza a kérdéssel kapcsolatban:

„lakás tulajdonjogának, lakás tulajdoni hányadának az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2020. október 1-jén hatályos 1. § a) pontja, vagy a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016. (II. 10.) Korm. rendelet 2020. október 1-jén hatályos 1. § (2) bekezdése szerinti családi otthonteremtési kedvezmény (a továbbiakban együtt: családi otthonteremtési kedvezmény) felhasználásával történő megszerzése.”


Még nem tudni, vajon kell-e pénzt eltenni jövőre az illetékek kifizetésére     Fotó: Pixabay


A jogszabály pontosan nevesíti, hogy melyik kormányrendelet alapján felvett lakástámogatás esetén jár nekünk az illetékmentesség. A 16/2016-os kormányrendelet szól az új lakásokhoz kapcsolódó támogatásokról, míg a 17/2016-os kormányrendelet írja le a használt lakásokhoz kapcsolódó támogatásokat. Legalábbis a jelenleg elérhető CSOK támogatásokról ez a két jogszabály rendelkezik.

Ugyanakkor azt tudni kell, hogy a jövő évtől a kistelepüléseken elérhető lakástámogatásokról egy másik kormányrendelet ír. Egészen pontosan a „302/2023. (VII. 11.) Korm. rendelete a kistelepüléseken nyújtható otthonteremtési támogatásokról” megnevezésű rendelet szabályozza a jövő évtől elérhető kedvezményeket.

Azt láthatjuk, hogy az illetékmentességet is tartalmazó törvény ezt a rendeletet nem nevesíti. Nem is nevesítheti, hiszen amikor szövegezték még nem létezett ez a lakástámogatásokról szóló szabály. Módosítani kell a törvényt – be kell emelni az illetékmentességre jogosító támogatások közé az új rendeletet is – ahhoz, hogy az illetékmentesség a jövő évben is érvényes legyen a lakástámogatásokra.

Erről még nem hallhattunk bejelentést, könnyen elképzelhető, hogy az év második felében erre sor kerülhet. Ugyanakkor ezen lépés nélkül a jövő évtől a CSOK-hoz kapcsolódó illetékmentesség megszűnik.