EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Jön az Orbán-csomag? Megszorításokra készül a kormány

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 hónapja
Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Felülvizsgálná a kabinet többek között a családi adókedvezmény feltételeit és az szja-mentességet is, mindez a Pénzügyminisztérium szerint nem megszorítás.

Egy olyan határozat jelent meg a Magyar Közlönyben, ami lényegében előkészíthet egy nagy megtakarítási programot. A közkiadások felülvizsgálatát egy Pénzügyminisztérium által koordinált munkacsoport fogja végezni. A Portfolio cikke szerint a magyar kormány felülvizsgálná többek között a családi adókedvezmény feltételeit és az szja-mentességet is.


A magyar kormány felülvizsgálná többek között a családi adókedvezmény feltételeit és az szja-mentességet is     Fotó: Pixabay


A feladat a költségvetés legfontosabb kiadási területeinek áttekintése, különös tekintettel az egészségügy, a családtámogatás, a lakhatás, az oktatás és a nagy beruházások mentén felmerülő kiadásokra.

A határozat szerint felülvizsgálhatják:
- az anyasági támogatást,
- a családi pótlékot,
- a nagycsaládosok kedvezményeit,
- a babavárót és egyéb lakásprogramokat,
- és az szja-kedvezményeket is.

A határozatban megjelölt 15 pontból álló feladat teljesítését Varga Mihály pénzügyminiszter fogja felügyelni. Vargának és csapatának idén év végéig felül kell vizsgálni az egészségügyre, a családtámogatásra és lakhatásra fordított kiadásokat, valamint a kapcsolódó adókedvezményeket. A munkacsoportnak ezt az adott év kormányzati kiadásainak legalább 10 százalékára kiterjedő mértékéig kell megtennie.


Az egészségügyi kiadásokat azzal az elvárással vizsgálják felül, hogy egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalékot lefaragjanak    Fotó: Freepik


Jövő év végéig sorra fognak kerülni az oktatásra és az állami beruházásokra szánt kiadások is. A kormány hosszú távú projektet készít elő, minden évben felül fogják vizsgálni az egyes területeket az érintett miniszterek bevonásával. Fontos, hogy a határozat számszerűsített célokat is tartalmaz már az idei évre vonatkozóan is.

- Az egészségügyi kiadásokat azzal az elvárással vizsgálják felül, hogy egyes kiadási részterületeken legalább 3 százalékot lefaragjanak.
- A család- és lakhatási támogatások területén szintén 3 százalék megtakarítása a cél, amit úgy akar elérni a kormány, hogy egyes támogatási formákat célzottabbá tesz, szűkíti a kedvezményezettek körét.
- Az egészségügyi területén megvághatják a különböző gyógyszertámogatásokat, gyógyászatisegédeszköz-támogatásokat, a családtámogatás területén pedig a már említett támogatásokat.

A Pénzügyminisztérium közleményében már reagált is a megszorításokról szóló értesülésekre: a PM szerint „a baloldali hírportálok állításaival szemben nem a kormány, hanem egyedül Brüsszel és a baloldal akar megszorításokat. A közkiadások felülvizsgálatára Brüsszel kérésére kerül sor.”