EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Kiderült! A kormány 6 százalékos nyugdíjemelést tervez 2024-ben

Gazdasági hírek
10perc.hu
4 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

Szinte kizárt annak a lehetősége, hogy idén novemberben nyugdíjprémiumot kapjanak a szépkorúak.

A nyugdíjak emelése a kormány inflációs várakozásain múlik. Úgy tűnik, hogy a kormány pesszimistább, mint a Magyar Nemzeti Bank szakértői. Egy friss dokumentumban foglaltak szerint az Orbán-kormány 2024-re 6 százalékos inflációt vár, ami azt jelenti, hogy 6 százalékos nyugdíjemelés jöhet jövő év januárjában – számolt be minderről az mfor.hu.

Ez pedig azt jelenti, hogy az átlagos nyugdíj esetén havonta 12 ezer forinttal nőne meg az illetmény, feltéve, ha idén nem lesz még egy soron kívüli emelés. Ám erről a nyugdíjkiegészítésről jelenleg semmi biztosat nem lehet tudni.


Szinte kizárt annak a lehetősége, hogy idén novemberben nyugdíjprémiumot kapjanak a szépkorúak     Fotó: Pixabay


Az ellátásokat 15 százalékkal emelték idén, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján számolt kumulált árindex az első három hónapban 27 százalék volt, vagyis a számok alapján 15 százaléknál nagyobb emelés is indokolt lehet – fogalmazott az Index. A kormány azonban vélhetően kivár a törvényben előírt novemberig, a jelek szerint még reális forgatókönyvnek látják, hogy 15 százalék lesz éves átlagban az infláció mértéke idén.

A nyugdíjasokat érintő szintén fontos mutató, a GDP várható alakulása, ami a nyugdíjprémium sorsát dönti el. A kormány ugyanis 3,5 százalékos gazdasági növekedés felett prémiumot ad a nyugdíjasoknak. Idén ennek a lehetősége gyakorlatilag kizárt: a várt növekedés – 1,5 százalék – annyira távol áll ettől a 3,5 százaléktól, hogy eléréséhez óriási fordulatra lenne szükség.