EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Jön az újabb drágulás! Emelkedik a sertéshús ára

Gazdasági hírek
10perc.hu
9 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

A forint az utóbbi időben erősödött, vagyis az alapvető élelmiszerek emiatt importból olcsóbban beszerezhetők.

Az Eurostat friss adatai szerint több mint másfél év után először csökkent Magyarországon az élelmiszer-infláció. Raskó György agrárközgazdász a Spirit FM Aktuál című műsorában azonban úgy vélekedett, egyes termékek esetében a drágulás tovább folytatódik.

Raskó a műsorban kifejtette: a globális piacon a nyersanyagárak kivétel nélkül csökkenek, a búza, a kukorica, növényi olajok olyan trendet mutatnak, ami úgy tűnik, a növekedési ütem megáll, és elkezdődik egy visszarendeződés. "Egy termékcsoport van, ahol nem várható csökkenés, mégpedig a húsoknál, itt a következő hónapokban nem várható jó hír, sőt, a sertéshús ára tovább nő" - mondta a szakértő.

Az agrárközgazdász közölte, az uniós piac egységes, az élelmiszer szabadon áramolhat, ez árstabilizációt is jelent, esetleg az árfolyam befolyásolhatja az árakat. A forint az utóbbi időben erősödött, vagyis az alapvető élelmiszerek emiatt importból olcsóbban beszerezhetők – írta az atv.hu.

A kereskedők az ársapka miatt inkább importból vásárolnak, például a tejtermékek így olcsóbban szerezhetők be, és a húsfélék importja lehetővé teszi, hogy a magyar kiskereskedelemben az árak a fogyasztók számára kedvezőbb irányt vehetnek - mondta az agrárközgazdász.