EUR: 382,59 Ft
USD: 355,01 Ft
CHF: 405,63 Ft
GBP: 445,79 Ft
RON: 77,02 Ft
RSD: 3,27 Ft

Hitted volna? Jön az újabb ársapka!

Gazdasági hírek
10perc.hu
9 hónapja
Kiemelt kép: Pixabay

A magyarországi termőföldekre is árstopot vezet be a kormány májustól kezdve: a föld eladási ára maximum 10 százalékkal haladhatja meg az előző évben kialakult forgalmi értéket.

Nincs több szabadon meghatározott ár a termőföldek esetében – tudta meg a Népszava. A lappal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közölte, hogy a földforgalmi törvény múlt év végi módosítását követően az erdőnek nem minősülő földeknél már jogosultak vizsgálni a szerződés szerinti vételárat is.

Ez pedig azt jelenti, hogy a magyarországi termőföldekre is árstopot vezet be a kormány májustól kezdve: a föld eladási ára maximum 10 százalékkal haladhatja meg az előző évben kialakult forgalmi értéket. A konkrét összeget a kamara határozza meg a köztestület által véleményezett, hatósági jóváhagyáshoz kötött ügyletek adatai alapján, és a honlapjukon teszi közzé a részletes információkat.

Raskó György agrárközgazdász úgy vélekedik, hogy az ársapkával az Orbán-kormány a gazdáknak akar jót tenni, ez a társadalmi kör 99 százalékban a Fideszt támogatja, így voltaképpen a saját csapatukat erősítik. Az ársapka bevezetésével az eladó kényszerhelyzetbe kerül, hiszen kizárólag az állam által megszabott áron értékesítheti a földjét.