EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

A megtakarításainkra fáj a jegybank elnökének a foga

Gazdasági hírek
10perc.hu
11 hónapja
Kiemelt kép: Freepik

Matolcsy György nem elvenni akarja az emberek pénzét, hanem energiahatékonysági, vagy élelmiszeripari termelékenységet növelő beruházásokba csatornáznák be a lakossági pénzeket.

Sokan még mindig nem tértek magukhoz Matolcsy György a kormány gazdaságpolitikája elleni kirohanása miatt. Még nem esett le mindenkinek, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnöke a nagyon kemény rendszerkritika mellett vetett „néhány pillantást” az emberek megtakarításaira.

Matolcsy ugyanis közölte, 20 ezer milliárd forintban mérhető a családok pénzügyi megtakarítása, amit fel lehetne használni az infláció ellen. Az enpenzem.hu gazdasági portál szerint megjelent nemrég egy elemzés, amiben megtalálható, hogy körülbelül 400 ezer háztartás birtokolja a teljes lakossági vagyon közel felét.

Persze a jegybank elnöke nem azt szeretné, hogy az emberek megtakarításait elvegye az állam, hanem úgy véli, ha lennének olyan kormányzati programok, amelyek energiahatékonysági, vagy élelmiszeripari termelékenységet növelő beruházásokba csatornáznák be a lakossági pénzeket. Ugyanezt tenné az üzleti élet szereplőinek tartalékaival.

Mint Matolcsy a kritikájában megfogalmazta, ne menjünk vissza a szocializmusba – szerinte az ársapkák további erőltetése ide vezethet –, ám a fentiek ismeretében kijelenthető, a békekölcsönök újbóli bevezetését nem tartaná károsnak.