EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Hiányosságokat tárt fel a jegybank a babaváró kölcsönöknél

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

A vizsgálat alapján a hitelintézetek többségénél a belső szabályozások vagy a szerződési feltételek, illetve a kölcsönnel kapcsolatos tájékoztatási dokumentumok nem voltak összhangban a konstrukció kereteit meghatározó kormányrendeletben foglaltakkal.

Ellenőrzést tartott hat pénzintézetnél – Erste Bank Hungary Zrt., Gránit Bank Zrt., Raiffeisen Bank Zrt., Sberbank Magyarország Zrt., OTP Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. – a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mégpedig a babaváró kölcsönnel kapcsolatos jogszabályi előírások betartásával kapcsolatban. Az ezzel kapcsolatban kiadott közlemény szerint a jegybank ellenőrei kisebb hiányosságokat tártak fel a vizsgálat során.


Egyes esetekben az adott hitelintézetek nem tudták igazolni a hiánypótlásról vagy az elutasításról szóló értesítő levél kiküldését    Fotó: freepik.com


Kiemelten vizsgálták a kölcsönigénylések során az ügyfelek részére átadott, megküldött dokumentumokat, ellenőrizték a hitelintézetek által betartandó folyósítási díjmentesség, a maximált futamidő, havi törlesztőrészlet és kamatmérték, valamint a - hitelbírálathoz szükséges valamennyi dokumentum rendelkezésre állásától számított - legfeljebb 10 munkanapos elbírálási idő betartását is. Az ellenőrzés során a folyósított és az elutasított ügyleteket is áttekintették.

Az MNB - néhány kisebb súlyú adminisztrációs hibából eredő hiányosság feltárása mellett - megállapította: 2020-ban két pénzügyi intézmény nem, illetve csak részben teljesítette ügyfelei felé az éves, a fizetendő havi törlesztőrészlet összegéről szóló tájékoztatási kötelezettségét. Két hitelintézet túllépte a rendelkezésre álló maximális elbírálási időt. Szintén két banknál az MNB megállapította, hogy egyes babaváró kölcsönszerződéseikben az előírt kamatmaximumot meghaladó kamatot rögzítettek.


Az ellenőrzés során a folyósított és az elutasított ügyleteket is áttekintették     Fotó: freepik.com


A vizsgálat alapján a hitelintézetek többségénél a belső szabályozások vagy a szerződési feltételek, illetve a kölcsönnel kapcsolatos tájékoztatási dokumentumok nem voltak összhangban a konstrukció kereteit meghatározó kormányrendeletben foglaltakkal. Így például egyes esetekben az adott hitelintézetek nem tudták igazolni a hiánypótlásról vagy az elutasításról szóló értesítő levél kiküldését.