EUR: 386,71 Ft
USD: 363,21 Ft
CHF: 400,81 Ft
GBP: 445,08 Ft
RON: 77,83 Ft
RSD: 3,30 Ft

Ha kéred a kedvezményeket, mentesülsz az szja-fizetés alól!

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Az adóból ugyanis kedvezmény jár a gyermekes családoknak, az első házasoknak, a négy vagy több gyermeket nevelő anyáknak, illetve a bizonyos betegségekben szenvedőknek.

Egyre közeledik május 20-a, a személyi jövedelemadó bevallásának utolsó napja. Sokan nem is tudják, de ha igénybe vennék a törvény által előírt, és rájuk vonatkozó kedvezményeket, akkor nem is kellene szja-t fizetniük. Az adatok alapján ezzel élve nagyjából 240 ezer ember mentesülhet idén az szja-fizetés alól. Elég néhány kattintás, és az érintettek könnyedén igénybe vehetik a kedvezményeket az szja-bevallásában. Akinek az adóból kedvezmény jár, mindenképp érdemes megnéznie, hogy az adóhivatal által kiajánlott bevallási tervezete tartalmazza-e azt.

A legtöbben a családi kedvezménynek köszönhetően mentesülnek az adófizetés alól. 2020 májusában csak közel 700 ezer szülő vette ezt igénybe, ám sokan lehetnek azok, akik tavaly elmulasztottak nyilatkozni a munkáltatójuknak az adókedvezmény igénybevételéről. Nos, az érintettek május 20-ig kiegészíthetik bevallásukat, az adóhivatal pedig 30 napon belül ki is utalja a jogosan visszaigényelt adó összegét. A négygyermekes anyák adómentessége 2020-ban debütált, amely alapján ők a szabály révén életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól.