EUR: 380,17 Ft
USD: 348,84 Ft
CHF: 399,18 Ft
GBP: 441,91 Ft
RON: 76,49 Ft
RSD: 3,24 Ft

Felezhető az iparűzési adóelőleg

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Ehhez mindössze egy egyszerű nyilatkozatot kell benyújtani elektronikus formában február 25-ig az adóhivatalhoz.

Amennyiben azt kérik az érintett vállalkozások egy egyszerű, a február 25-ig a NAV-hoz eljuttatott kérelemben, akkor csak az aktuális iparűzési adóelőleg felét kell befizetniük. A jelenlegi egészségügyi helyzet miatt ugyanis a kis- és középvállalkozások (kkv) helyi iparűzési adójának (hipa) maximális mértéke a felére csökken, azaz egy százaléknál nem lehet magasabb. Egy vállalkozás akkor jogosult a kedvező iparűzési adómérték alkalmazására, ha mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősül, de a nettó árbevétele vagy mérlegfőösszege nem haladja meg a négymilliárd forintot.


A 2021. február 25-ig esedékes elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges      Fotó: freepik.com


Az elektronikus nyilatkozattételi kötelezettség nem terheli azokat a kkv-kat, amelyeknek a törvény alapján nem kell adóelőleget fizetni, így például a hipában egyszerűsített adómegállapítást választó katásokat (kisadózó vállalkozások tételes adója), akik két részletben fizetnek adót, valamint a jogelőd nélkül kezdő vállalkozókat.

Figyelem! A 2021. február 25-ig esedékes elektronikus nyilatkozattétel csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez szükséges, az egy százalékos iparűzési adó mérték alkalmazásához nem. Az alacsonyabb adómérték automatikusan jár a kkv-éknak, így 2021-re vonatkozóan minden érintett a felére csökkentett, legfeljebb egy százalékos mértékű adót fogja majd megfizetni 2022. május 31-én.