EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Mire figyeljen, ha visszaigényli ingatlana áfáját

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Fontos, hogy csak egyszer lehet igényelni adó-visszatérítést és csak egyfajta – 5, vagy 27%-os áfatartalmú – számlák alapján kérhető a támogatás.

2021-től az új építésű lakások vásárlásának és építésének is visszaigényelhető az áfája: az újépítésű lakások vételárának, építési költségének áfatartalmát kaphatják vissza az igénylők. Sőt, a bankmonitor.hu szakértői segítségével összeszedtük, hogy hány fajta áfa-visszatérítési lehetőség is létezik jelenleg. Az 5%-os áfával kiállított számlák adótartalma visszaigényelhető, de a 27%-os adótartalmú számlák esetében, ha önerős az építkezés, akkor az áfa ebben az esetben is visszaigényelhető 5 millió forintos összeghatárig.

2021. január elsejétől újépítésű lakás vásárlása, illetve generálkivitelezővel történő építkezés esetén 5% adótartalmú számlát állít ki a vállalkozó. Az adó akkor igényelhető vissza, ha csok támogatást is kér a család a lakáscélja megvalósításához. Fontos, hogy csak egyszer lehet igényelni adó-visszatérítést és csak egyfajta – 5, vagy 27%-os áfatartalmú – számlák alapján kérhető a támogatás. A két konstrukció feltételei eltérnek és számos szinte láthatatlan buktató is útját állhatja az igénylőknek.


Az önerős építkezésekhez kapcsolódó adó-visszatérítéshez nem szükséges családi otthonteremtési kedvezményt igényelni     Fotó: freepik.com


Az 5%-os adó-visszatérítést a csok támogatással együtt kell egyszerre a pénzintézetnél igényelni. Figyelem! Csak azok lesznek jogosultak az áfa-visszatérítési támogatásra, akik 2021. január 1. után azzal együttesen veszik igénybe a CSOK-ot. A következő fontos tudnivaló, hogy a teljes költségvetés 70%-ról mindenképpen számlát szükséges bemutatni áfa-visszatérítés esetén, azonban egyáltalán nem mindegy a számlák adótartalma. Ha az 5%-os számlák adótartalmát igényelnéd vissza, akkor a költségvetés 70%-ról is 5%-os adótartalmú számlára lesz szükség, vagy ugyanez igaz a 27 százalék esetén is.

Probléma lehet, ha a generálkivitelező csak szerkezetkész állapotig építi fel a házat. Ő ugyanis 5%-os számlát fog adni, a befejezésről viszont 27%-os áfatartalmú számla lesz. A kérdés pedig az, hogy a költségvetésen belül hogy fog megoszlani a két számlatípus. Ha egyik sem éri el a költségek 70 százalékát, ugrott az áfa visszatérítése. Ugyancsak ez a helyzet abban az esetben, ha valaki idén kötött adásvételi szerződést, mert ebben az esetben a tavaly megfizetett vételár áfáját nem igényelheti vissza. Ugyanakkor ha valaki generálkivitelezővel végezteti el az építkezést, mivel ez is adásvételnek minősül az Áfa tv. szerint, így ezek a tavalyi számlák is elszámolhatók, amennyiben 5%-os áfa-kulcs mellett állították ki azokat.


2021. január elsejétől újépítésű lakás vásárlása, illetve generálkivitelezővel történő építkezés esetén 5% adótartalmú számlát állít ki a vállalkozó     Fotó: freepik.com


Az önerős építkezésekhez kapcsolódó adó-visszatérítéshez nem szükséges családi otthonteremtési kedvezményt igényelni, sőt gyermekre sincs szükség hozzá. Ettől függetlenül teljesíteni szükséges a csok támogatáshoz kapcsolódó alapvető személyi feltételeket, azaz legalább fél éves Tb-jogviszony szükséges, büntetlen előélet, valamint nem lehet a kérelmezőnek köztartozása.