EUR: 391,25 Ft
USD: 368,76 Ft
CHF: 405,32 Ft
GBP: 451,21 Ft
RON: 78,68 Ft
RSD: 3,34 Ft

Péntekig még rendezhető a járuléktartozás

Gazdasági hírek
10perc.hu
2 éve
Kiemelt kép: freepik.com

Február 12. után érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele annak, akinek az egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi, 48 ezer forintot meghaladó tartozása van, de addig a járuléktartozás még rendezhető.

Felhívást tette közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), miszerint február 12-ig még azok is rendezhetik a tartozásukat az állam felé, akiknek az egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi, 48 ezer forintot meghaladó tartozása van. A NAV az utóbbi időszakban havonta értesíti azokat, aki érintett a járuléktartozás ügyében. Az adóhatóság honlapján elérhető tájékoztató részletesen ismerteti, kinek és mit kell tennie, hogy taj-száma érvényes maradjon.

A tartozás a 10032000-06055826 számú, "NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla" elnevezésű számlára utalással rendezhető, vagy az értesítő levélhez mellékelt csekken is befizethető. Ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, akkor fizetési kedvezményt, azaz részletfizetést, fizetési halasztást, a kötelezettség mérséklését vagy elengedését is kérheti a NAV-tól. Automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető, a kedvezményhez kérelmet kell benyújtani.


Február 12-ig még azok is rendezhetik a tartozásukat az állam felé, akiknek az egészségügyi szolgáltatási járulékból több mint hathavi, 48 ezer forintot meghaladó tartozása van    Fotó: freepik.com


Ha valaki vitatja fizetési kötelezettségét, egyeztetési eljárást kezdeményezhet a kormányhivatalnál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra, vagy a NAV-nál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban munkaviszony vagy egyéb jogviszony alapján tudomása szerint biztosított volt.